Migdek Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Witam, mam akwarium (52l) a w nim 10 molinezja 10 danio 8 kirysk 6 piskorek 3 wegorek ciernisty 4 zbronik........... Nie no zartuje...;P 4 molinezja 4 danio 2 kirys 2 piskorek 1 zbronik I tak sie zastanawiam... A moze tak ze 4 neonki...? No bo one sa malutkie... Czy juz przesadzam..?;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwedzik10 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 powinieneś ten temat dać do "osady naszych zbiorników" ale skład mi się podoba hehe neonki mogły by bć jak dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
hodowca1 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 no mogą być ale ze 5 co najmniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martha Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 To ryby stadne więc co najmniej 5 albo 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
basia0406 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Oddaj molinezje (za małe akwarium), dokup parę danio i wtedy dorzuć neonów, też co najmniej kilka Link to comment Share on other sites More sharing options...
jedrek-w Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Moim zdaniem masz optymalną obsadę biorąc pod uwagę samopoczucie ryb Zgadzam się z jedną z wcześniejszych wypowiedzi, że molinezje powinny mieć racze większe akwarium. Co do neonków, to cztery sztuki to za mało. Po pierwsze to ryby stadne, a po drugie w malej ilości są niewidoczne Więc albo zostaw tak jak jest, albo zrezygnuj z molinezji ale weź tak z 6 neonków. A co do ilości danio, to mogą być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 Hmmm... No tak, ale nie mam gdzie te molinezje oddac...W zoologicznym u mnie nie akceptuja zadnych ryb ani narybku..o.O Aha...Jeszcze jedno...W planach mam jakies 112 litrow... Bo uwielbiam skalary a podobno w 100l sie czuja ok..Tak np 2 skalarki dokupic.. Rosna duze, wiec chyba nawet troche wieksze kupic moznaby...I w innym temacie bylo napisane ze sie nie kłócą z neonkami..No ale to dopiero jak dokupie akwa.. Tylko szkoda ze takie drogie, bo juz dawno by stalo u mnie na półce.. Jeszcze musze dokupic jakas kryjówkę typu korzen dla zbrojnika, bo widze ze mimo slicznej ciemnej kryjowki z kamieni siedzi za roslinkami na szybie i sie troche stresuje.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbrojnik Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Faktycznie powinieneś oddać molinezje, ale co do tego 112 l to z 1, 2 skalar był by wporzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
jedrek-w Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Tak to prawda 112 l dla skalarów będzie O.K., ale ideałem byłoby gdyby akwarium dla skalarów miało wysokość około 50 cm - z uwagi na ich budowę ciała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted January 5, 2009 Author Share Posted January 5, 2009 Na pewno o tym pomysle, poniewaz akwarium mam zamiar robic profilowane a polka ma jakies 70 cm wysokosci... Tylko kurcze szkoda mi moich glonojadkow, bo tez nie wiem jaka przyczyna jest ich chorob Daje linka do tego tematu (jesli moge): viewtopic.php?f=6&t=2108 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts