Dany Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 witam, jakies dwa tygodnie temu kumpel dal mi 6 molinezji czarnych. dwa dni temu zdechla mi jedna a nastepnego znow jedna. poza tym 4 pozostale nie chca jesc. podaje im suchy pokarm. nie mam wiecej rybek ani zywych roslin. w poniedzialek zamierzam kupic glonojada i pewnie kilka jakichs ryb no i rosliny bo u mnie w miasteczku nie mam mozliwosci. prosze o pomoc. czy to jakas choroba? co robic? PS akwaium mam 60 l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Zdjęcie chorych ryb, kiedy ostatnio wodę podmieniałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 jeszcze wody nie wymienialem. akwarium mam ok 2 tygodni dopiero. postaram sie niedlugo zalaczyc fotke ale ja nie widze nic nienormalnego (ale tez znawca nie jestem). ryby czesto stoja na samym dnie i najczesciej w rogu gdzie jest ciemno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Wody się nigdy nie wymienia tylko podmienia na odstałą 24h 1/3 zbiornika. 2 tygodnie to akwarium powinno stać bez ryb żeby dojrzało wsadzając ryby zachwiałeś równowagę biologiczną w zbiorniku. Szybko podmieniaj 40 % wody. A woda jest mocno mętna ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 wlasnie nie. nie jest metna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 A posiadasz jakieś testy wody ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 niestety nie. jestem "dosc" poczatkujacym akwarysta. jakies dwa lata temu prowadzilem akwarium w podobny sposob jak teraz i nigdy nie mialem zadnych problemow. potem oddalem wszystko bratu. teraz znow sie za to wzialem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Więc bez testów można tylko gdybać. Podmień 40% wody powinno pomóc. I odmul dobrze dno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 A czym karmisz ryby i jak często? Być może to wina pokarmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 karmie suchymi platkami TROPICAL Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał1994 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Jak już nie chcą jesć to Ci na pewno zdechną ;( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Nic nie zdechnie, a z takimi radami się wstrzymaj. Podmieniłeś wodę ? Ryby mają jakieś objawy choroby? spuchnięty brzuch jakieś cechy zewnętrzne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 wode wlasnie podmieniam bo wczoraj nie mialem juz czasu. poza tym dzis rano znow jedna zdechla. dalem rybom troche ochotki jedna z nich jadla ile 2 pozostale juz nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszczcyc Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 hej jak masz tylko molli to podaj na 10l 1/2płaskiej łyżeczki soli ( woda z akwa wymieszaj dokładnie i wlewaj pomału koło filtra powinno pomóc pamiętaj że jak akwa ma 100 to liczysz tylko 80l ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 przed poludniem podmienilem wode. pare godzin temu dalem im suchy pokarm. jadly tylko dwie z 3 teraz dalem ochotki i tez tylko te 2. ale zauwazylem tez ze ta jedna co nie jadla wydala odchody wiec chyba jednak je tylko ja tego nie zauwazylem. mam tez kolejny problem. jedna z ryb jakby "gryzie" druga w okolicach brzucha.z tego co sie orietuje to samiec gryzie samice a ona jest w ciazy (tak mi sie wydaje bo ma wyraznie zwiekszony brzuch) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Nie dawaj na razie ciężko strawnych pokarmów takich jak ochotka. Najlepiej przez dzień wcale ich nie karm. Mrożona ochotka często wywołuje problemy trawienne lub zatrucia np. z powodu nieprawidłowego przechowywania pokarmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dany Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 ok jutro nic im nie dam. dzieki za wszystkie rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts