Metan Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Mam kurcze taki nietypowy problem. :/ Kilka tygodni temu kupiłem nową neonówkę bo poprzednia (świeciła przez prawie 4 lata) już zaczynała słabnąć. Na początku dość się nawet zapalała ale teraz to już mnie szlag chce trafić! Kiedy chcę włączyć oświetlenie to albo zapala się po dłuższym czasie oczekiwania, albo wogóle. Co może być tego przyczyną? 1. Czy to że jest o 2 mm dłuższa od poprzedniej i trochę ją na siłę wkładałem? 2. A może przyczyną jest parowanie wody? Ostatnio grzałka pracuje przez więcej czasu (bo wiadomo - zimniej) i nieraz pokrywa jest od wewnątrz przemoczona od parującej wody. 3. Czy raczej powinienem sprawdzić czy gdzieś w obwodzie nie poluzowały się kabelki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 A czy masz statecznik elektroniczny czy magnetyczny ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metan Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Nie wiem dokładnie ale chyba elektroniczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Nie wiem dokładnie ale chyba elektroniczny.to musisz wiedzieć dokładnie, przy magnetycznym będzie to wina startera prawdopodobnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Metan miałem kiedyś taki sam problem.włączałem światło a tu nic dopiero po paru minutach się zapalało.Dokręciłem oprawki i osłony stateczników bryzgoszczelne i jest ok.Poprostu weszła tam gdzieś wilgoć i nie chciało zatrybić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Metan Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 Trelus, chyba będzie tak jak Ty mówisz. Wczoraj wziąłem szmatkę i przetarłem pokrywę i neonówkę. Sporo wody się tam uzbierało, a dodatkowo zauważyłem że osłonki były słabo dokręcone. Dokręciłem i narazie wszystko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts