Dantee Posted June 19, 2010 Share Posted June 19, 2010 Wymyśliłem, że do tego akwa zrobie filtr panelowy. Ma ktoś praktyke z filtrami panelowymi żeby coś podpowiedzieć bo troche poczytałem ale mam pare zapytań Więc moje pytanie będzie takie, który schemat filtra jest właściwy ?? Jak widać rysunek szałou nie robi bo robiłem go sam ale widać o co chodzi Link do zdjęcia : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b4223.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 19, 2010 Administrator Share Posted June 19, 2010 To zadaj te pytania i zmień tytuł tematu na bardziej nawiązujący do zagadnienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 20, 2010 Share Posted June 20, 2010 Chodzi Ci o filtr podżwirowy Szczerze Ci nie polecam... Miałam kiedyś taki. Zupełnie nieporęczny, a zamiast drobnego żwirku musiałbyś mieć głazy po 5 cm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 Nie to nie jest filtr podżwirowy. To jest filtr panelowy, który w akkwa umieszczony jest tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 6d120.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 20, 2010 Administrator Share Posted June 20, 2010 Więc moje pytanie będzie takie, który schemat filtra jest właściwy ?? Pierwszy. Ale poczekajmy jeszcze na 3promila. Wiem, że interesował się tym rodzajem filtracji. Może ma jakieś konkretne wskazówki. ps: zmniejsz rozmiar zdjęcia do 800x.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted June 20, 2010 Share Posted June 20, 2010 Zrobiłem u siebie matowy (hamburski) filtr narożny. Ustawienie maty w poprzek zbiornika, nie wyglądałoby zbyt estetycznie. Jeżeli chcesz zrobić filtrację jak przedstawiłeś w pierwszym wpisie, to skłaniałbym się raczej do wklejenia go na tylną ścianę zbiornika. Ewentualnie filtr skonstruowałbym w osobnym zbiorniku. Jednak to wszystko, to dodatkowe koszty. Myślę, że filtr hamburski Tobie wystarczy. A jeśli zamiast samej pompy zastosujesz (tak jak ja) filtr kubełkowy, to filtracja będzie bardzo dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 Niestety ten filtr w rogu do mnie nie przemawia. Jeśli chodzi o estetyke to mi to nie przeszkadza bo akwa będzie stało w rogu, a w późniejszym terminie będzie zabudowane więc i tak nie bedzie tego widać No i chce mieć dość dużą powierzchnie filtracyjną, a w hamburdzki jest raczej nie wiele miejsca. Co do wypełnienia przegród to w pierwszej ma być gąbka, druga ceramika, trzecia bio kule, a czwarta grzałka. Główna szyba filtra ma być ma być do samej góry ??? no i na ile mniej więcej centymetrów ma być wlew poniżej tafli wody ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted June 20, 2010 Share Posted June 20, 2010 Jeżeli akwarium będzie zabudowane i jeśli będziesz miał miejsce za lub obok akwarium, polecam sklejenie filtra jako osobnego zbiornika. Konieczne będzie zastosowanie kilku rurek, ale przy zmianie akwarium, nie będzie konieczności wykonywania filtra od początku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 Może i masz racje jednak ja zostane przy panelowym choć by ze wględu na to, że jest bezpieczny. Jest wewnątrz akwa i nie musze się martwić o zalanie Jeśli będę zmieniał akwa to na około 1000 litrów i to może za rok. Więc jak będę zmieniał akwa to i nowy filtr zbuduję, to nie taki problem. Dodam, że to akwa które zamówiłem ma wymiary 150x50x60 (450l) i producent zgodził się aby wkleić mi wszystkie szyby filtra więc ja roboty przy tym dużo nie będę miał. Tylko dokładne wymiary muszę mu podać :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_stanislaw Posted June 20, 2010 Share Posted June 20, 2010 No OK. A czy myślałeś o tym, w jaki sposób będziesz czyścił filtr i wymieniał media filtracyjne? Jest ryzyko, że przy ich wyciąganiu, syfy dostaną się do głównego zbiornika. Robiłbym osobny zbiornik lub filtr kubełkowy z jakiejś plastikowej beczki. Ale Twój cyrk, Twoje małpy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 20, 2010 Author Share Posted June 20, 2010 Jak myślicie jaka pompa do tego będzie odpowiednia. 1000l/h wystarczy czy raczej koło 2000l/h ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted June 20, 2010 Share Posted June 20, 2010 Też będę robił filtr panelowy do mojej pierwszej solniczki 112L. Wyglądać to będzie mniej więcej tak: 1: wlot przez grzebień, wypełnienie BioBalami lub LR 2: odpieniacz 3: grzałka 4: glon, LR lub żwir koralowy 5: pompa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 22, 2010 Author Share Posted June 22, 2010 Hal9001 Zrób inaczej. Na 4 komory tak jak u mnie. Nie dawaj bio balli tylko samą ceramikę, a grzałke możesz spokojnie włożyć w ceramike, która będzie jeszcze trzymała temperaturę. Daj przedewszystkim gąbkę bo ceramika za szybko się zasyfi, a o to nam nie chodzi. 1.Gąbka 2.Odpieniacz 3.Ceramika+grzałka 4.Pompa + ceramika Jaką pompe masz zamiar wstawić ?? Ja mślałem o takiej jak są przy filtrach wewnętrznych ale boje się, że nie starczy. Więc wymyśliłem taką http://www.erybka.pl/product_info.php?c ... def203fc4a Zastanawiam sie nad tą UP 2000, a UP 3000. Lepiej mieć zapas niż brak mocy :] Tutaj mam tańszą pompę myślicie, że da radę?? http://www.sklepnemo.pl/sklep/index.php ... ucts_id=68 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted June 25, 2010 Share Posted June 25, 2010 Widzisz Dantee, nie chce mieć zalanego mieszkania dlatego pompa ma oddzielną komorę, w razie awarii przepływu, jakiś zator itp, pompa wleje do akwarium tylko to co ma w swojej komorze. Będzie tam około 5L co na styk zmieści się jeszcze w akwarium, bo między krawędzią zbiornika a lustrem wody jest bufor na 6L. Poza tym reszta komór będzie zalana co nie pozwoli na wyschnięcie LR i glonów. Uwierz mi długo kombinowałem aby było dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 Hali Ja też cały czas kombinuję jak to rozwiązać dobrze:] Co do tego zalania, to podzielam Twoją myśl. Tylko wydaje mi się, że szybko będą się zapychały u Ciebie te Bio balle w pierwszej komorze no chyba, że gąbkę zamontujesz jeszcze przed filtrem :] jaką pompę dajesz ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dantee Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 Dopiero zobaczyłem, że robisz solniczkę ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Bioballe w pierwszej komorze są tylko po to aby nie było chlupania wody spływającej do komory, śpię zaledwie 50cm od zbiornika i na pewno by mnie denerwowało. Może zamiast BB dam LR. Co do pomp to na razie padło na Aquael HPP-600 w ilości 2 sztuk, w razie padnięcia jednej system będzie chodził na pół gwizdka, ale nie stanie. A do 112l więcej nie trzeba. Dopiero zobaczyłem, że robisz solniczkę ;PNooooo, to będzie moja pierwsza, nie licząc małej próby z nano 30l. Myślałem że to logiczne bo w akwariach słodkowodnych nie stosuje się odpieniaczy, próbowałem kilka razy, nawet specjalnie do tego spreparowałem zbiornik 20l i nic, w baniaku śmierdziało już jak z chlewa a woda nie chciała się pienić. Podejrzewam że słodka woda się nie pieni, aczkolwiek widziałem kilka razy piane nad jeziorem po ostrej burzy, ale może to było z czegoś innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts