krayzie Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 mam akwa okolo miesiaca i od poczatku mam problemy z roslinami. te, ktore rosna po prawej stronie, sa ok, a te, ktore po lewej sa w stanie tragicznym. listki podziurawione, wypadaja, cale pokryte jakims czarnym, nitkowatym yyy "czyms". pokrylem pokrywe folia aluminiowa, mam 112l i dwie swietlowki po 20W - nie jest to idealnie, ale chyba nie tak tragicznie. pierwsza roslinka w tragicznym stanie to chyba nadwódka dębolistna i bodajze ludwigia natana (druga w gorszym stanie). zdjecia roslinek wrzucalem na forum jakis czas temu, gdy zaczalsie moj problem z nimi. dostepne sa w tym temacie viewtopic.php?f=5&t=1756&st=0&sk=t&sd=a prosze zwrocic uwage na to, ze wtedy wygladaly one jeszcze mozliwie - teraz jest duzo gorzej. czekam na naprawde sensowne rady, bo borykam sie z problemem jakis czas i nie wiem, co mam zrobic. wyrzucic calkiem i kupic nowe? moze i one beda tak wygladaly.... a moze rzeczywiscie muszelka, ktora mam jakos negatywnie na nie wplywa - jest w 100% naturalna i ma sliska powierzchnie, wiec niby nie powinna stanowic problemu... nawoze florena i co2 z butli niskocisnieniowej do dzwona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Dziurawe liście świadczą o braaku żelaza, jakiś tam nalot o złym nawożeniu i oświetleniu. Niektóre rośliny które posiadasz wymagają dobrego oświetlenia. A teraz rada : Do takiego zbiornika proponuję ci świetlówki SUN-GLO, AQUA-GLO, super sprawdzają mi się nawozy firmy AQUA ART ( clasic i ferro+). CO2 stosuję z dzwona (FILTUS) o pojemności ok.0,5l w ilości 4-5 napełnień w czasie świecenia które u mnie wynosi 11h. Gwarantuję sukces Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 4-5 napelnien? nie lepsza juz bimbrownia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 4-5 napelnien? nie lepsza juz bimbrownia? Bimbrownia nie poradzi sobie ze 112 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 też mam nadwódkę dębolistną i w sumie ona mi tylko została, była taka sama jak u Ciebie na zdjęciach, codziennie wyławiałem liście które gubiła...sytuacja uległa poprawie po wymianie standardowych świetlówek na Aquarellke i Master TL-D/865 rośnie jak szalona, mam jeszcze Żabienice ocelotowatą ale ona stoi i nie chce rosnąć, niczym aktualnie nie nawoże(czekam na trzecia świetlówkę) gdyż każde wcześniejsze próby kończyły się nitkami, które teraz powoli znikają.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 ja niby mam wymienione swietlowki na swietlowki z firmy Resun. spotkal sie ktos wczesniej z ta firma? myslicie, ze powinienem wymienic na philipsa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 a jakie parametry mają te świetlówki co masz teraz? wiem że ta firma robi jakiś osprzęt do akwa, ale z świetlówkami jeszcze sie nie spotkałem więc nie powiem nic na ich temat, Philipsy najbardziej polecane na różnych forach i jeszcze Narva i Sylvania Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Załóż świetlówki Hagena,te o których wcześniej ci pisałem. Zdecydowanie są żywotniejsze od philipsa i innych które po około pół roku zaczynają tracić swoje właściwości, a cena jest podobna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 no i teraz dylemat ;p moze ktos jeszcze wypowie sie na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Próbowałem wszystkich świetlówek akwarystycznych i te się sprawdziły. To japońskie świetlówki. Są git. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 ale tak czy tak nie bedzie 0,5W/litr. gadalem z wujkiem dzisiaj i wspomnial cos o lampkach diodowych, podobno maja do 30W, wiec to by bylo idealne, moze ktos probowal czegos takiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Załóż świetlówki Hagena,te o których wcześniej ci pisałem. Zdecydowanie są żywotniejsze od philipsa i innych które po około pół roku zaczynają tracić swoje właściwości, a cena jest podobna.cena podobna? Aquarelle 18W kosztowała 20zł, Master 865 9zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 a moze powinienem wyrzucic te roslinki i dac jakies inne - moze te akurat potrzebuja duzo swiatla?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 no w sumie ta Nadwódka nie ma chyba wielkich wymagań ps. ehh.. jak mi nie wyjdzie z roślinami to na wiosne ide nad rzeke za korzeniami i robie korzenne akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 to ja już nie mam pojęcia czy to duża czy mała różnica http://www.allegro.pl/item500784445_hag ... light.html http://www.allegro.pl/item512052726_swi ... asnal.html oceń sam. Do tych świetlówek nie musisz dawać dodatkowego oświetlenia napewno dadzą radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Daj szansę swoim roślinom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 myslisz, ze dadza rade? powiedzmy z odblysnikami? chcialbym zeby co2 cos dawalo, a wszyscy mowia ze bez 0,5W/litr co2 jest bez sensu... chcialbym, zeby to wszystko jakos wygladalo, wkladam w to akwarium duzo czasu i kasy, planuje kupic drugie i dlatego martwia mnie te roslinki... a czy to nie dziala na takiej zasadzie, ze im wiecej roslinek, tym lepiej rosna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 u mnie ta nadwódka też nie chciała rosnąć a po wymianie świetlówek rośnie jak szalona, boje sie myśleć co będzie jak dojdzie trzecia świetlówka i co2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Najlepszym i ogólnie polecanym zestawem świetlówek jest Aqua-glo z Phillips 865 z philips aqurele Te 3 na 112l powinny wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krayzie Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 jestem pewien, ze 3 by wystarczyly, jednak staram sie kombinowac tak, by wystarczyly dwie swietlowki - bez koniecznosci majstrowania przy pokrywie i dodatkowych wydatkow ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Dwie przy co2 to niestety za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Nie róbcie człowiekowi młynu w głowie. Chłopie zrób to co ci pisąłem. Będzie OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts