Marcin_Gniezno Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Dopiero niedawno zakupiłem testy Tropicala do wody w moim baniaku. Po pierwszym pomiarze szok, dziwię się że wogóle coś żyje w moim baniaku. Największy problem mam z PH wody. Niestety w Gnieźnie mamy taką a nie inną wodę. Dziś zrobiłem podmiankę ok 10% wody, oczywiście dno odmulone. Wlałem ok. 7L wody demineralizowanej, za poradą 3promile jako, że nie mam dostepu do wody RO. Dokonałem pomiaru i oto wyniki: NO3 -20 NO2 -0 GH -8,0 KH 10-17 ph 7,8-8,4 PH napisałem w przedziale, ponieważ ciężko stwierdzić kolor na pasku i skali. Myślę, że NO3 też jest zbyt duże, chociaż wg instrukcji testów jest OK. No i to KH- czyli twardość wody o ile się nie mylę, czy jest w porządku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Co nie tak jest z twoimi testami albo ich odczytem, kh powinno być mniejsze niż gh. Testy paskowe nie są zbyt dokładne, ale dają jakąś ogólną wiedzę na temat parametrów wody w akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 NO3 super - nie trzeba dolewać Wysokie ph, ale to pośrednia wina wysokiej twardości wody. Postaraj się zbić kh/gh to i ph spadnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Witam troszkę odświeżę ten temat. A mianowicie mam problem z wysokim ph wody w akwarium :zamieszany: kranówka u mnie ma ph 7,5 a w akwarium ph wynosi 8 mierzone testem kropelkowym zooleka i tak się zastanawiam co może być tego powodem że w akwarium ph rośnie? Nadmienię jeszcze że w filtrze mam torf Sery i 3 szyszki czarnej olchy wrzucone do akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Winą może też być żwir, lub podłoże dla roślin np. czytając jedną z opinii dowiedziałem się że filtus floran utrzymuje wysokie ph Choć może to być też bujda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 gh- twardość ogólna kh- twardość węglanowa gh=kh+nkh jak sam widzisz coś jest nie tak może pomieszało ci się kh i gh. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Może zobacz czy nie masz muszli znad morza lub jakiś podejrzanuch kamieni - jeśli jakiś będzie podejrzany sprawdź kwasem C2H5COOH ( ocet, jeśli będzie bombelkować to znaczy że są w nim związki wapnia które podwyża pH) Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 Coś zatwardza wodę. Albo ozdoby, albo podłoże. Wiem, że lastryko np podnosi kh/ph. Najlepiej zainwestować na dłuższą metę w filtr RO i mieszać go z kranówką w takich proporcjach, żeby po podmianie zbijać ph do 6.5-7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziulko Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 Muszli nie posiadam, podłoże to miało być raczej stabilizujące Ph Aquael Acti Substrate Pro+ a co do ozdób to posiadam tylko kilka kamieni i 2 korzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pb98 Posted July 24, 2010 Share Posted July 24, 2010 To oblej te kamienie kwasem C2H5COOH (HCOOH - ocet) i zobacz czy bombelkują, jak tak, to są w ich związki wapnia które podwyższają pH i nie wsadzaj ich do akwa, a jak nie bąbelkują to przemyj je ciepłą wodą bardzo dokładnie i wrzuć do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts