Jump to content

[63L] Problem z PH

Recommended Posts

Dopiero niedawno zakupiłem testy Tropicala do wody w moim baniaku. Po pierwszym pomiarze szok, dziwię się że wogóle coś żyje w moim baniaku. Największy problem mam z PH wody. Niestety w Gnieźnie mamy taką a nie inną wodę. Dziś zrobiłem podmiankę ok 10% wody, oczywiście dno odmulone. Wlałem ok. 7L wody demineralizowanej, za poradą 3promile jako, że nie mam dostepu do wody RO. Dokonałem pomiaru i oto wyniki:

NO3 -20

NO2 -0

GH -8,0

KH 10-17

ph 7,8-8,4

PH napisałem w przedziale, ponieważ ciężko stwierdzić kolor na pasku i skali. Myślę, że NO3 też jest zbyt duże, chociaż wg instrukcji testów jest OK. No i to KH- czyli twardość wody o ile się nie mylę, czy jest w porządku?

• 1 month later...

Witam troszkę odświeżę ten temat.

A mianowicie mam problem z wysokim ph wody w akwarium :zamieszany: kranówka u mnie ma ph 7,5 a w akwarium ph wynosi 8 mierzone testem kropelkowym zooleka i tak się zastanawiam co może być tego powodem że w akwarium ph rośnie? Nadmienię jeszcze że w filtrze mam torf Sery i 3 szyszki czarnej olchy wrzucone do akwarium.

Może zobacz czy nie masz muszli znad morza lub jakiś podejrzanuch kamieni - jeśli jakiś będzie podejrzany sprawdź kwasem C2H5COOH ( ocet, jeśli będzie bombelkować to znaczy że są w nim związki wapnia które podwyża pH)

Pzdr :D

Coś zatwardza wodę. Albo ozdoby, albo podłoże. Wiem, że lastryko np podnosi kh/ph. Najlepiej zainwestować na dłuższą metę w filtr RO i mieszać go z kranówką w takich proporcjach, żeby po podmianie zbijać ph do 6.5-7

To oblej te kamienie kwasem C2H5COOH (HCOOH - ocet) i zobacz czy bombelkują, jak tak, to są w ich związki wapnia które podwyższają pH i nie wsadzaj ich do akwa, a jak nie bąbelkują to przemyj je ciepłą wodą bardzo dokładnie i wrzuć do akwa.