Jump to content

Mocowanie mchów

Recommended Posts

Mam dwa słoje pełne mchu jawajskiego. Gdy ostatnio mocowałem go na żyłce do korzeni to on i tak po tygodniu wydostawał się... Jest jakiś skuteczniejszy sposób?

Mam jeszcze inne mchy takie jak:

-Mini Java Moss

-Taiwan Moss

-Creeping Moss

-Stringy Moss

Wszystkie czekają na swoje miejsce w akwarium...

Jeżeli zależy Ci na tańszej alternatywie to zawsze możesz użyć siatki do włosów, siatki po warzywach/owocach itp ;)

PS. Ja mocowałam mech na kamieniu i korzeniu żyłką, zrobiłam to bardzo ciasno i trzyma się do dziś, więc jeśli Ci nie wyszło, to może spróbuj jeszcze raz tylko MOCNIEJ :)

Zapewne nie miał pojęcia o tym co mówił, większość "sprzedawców" bo tak ich można nazwać, próbuje zabłysnąć swoją głupotą oraz wcisnąć mniej doświadczonym akwarystą byle co . Takiej jest moje zdanie :)

To może mój błąd bo kiedyś mi gość w zoologicznym powiedział, że trzeba bardzo lekko mech wiązać bo może zgnić ;)

Może zgnić tylko wtedy, kiedy dasz za grubą warstwę mchu. Lepiej dać mniej bo i tak się rozrośnie :)

Muszę oddać troszkę tego mchu bo z dwoma słojami nie mam co zrobić :)

Edycja:

A mchy wymagają specjalnego nawożenia?

Stosuje PlantaMin i CO2 w płynie...

TheDivineConspiracy: Edytuj posty!

Mchy są roślinami bardzo mało wymagającymi więc jeśli dajesz nawozy to będą rosły jeszcze szybciej ale nie można przesadzać z nawożeniem bo mchy jak i inne rośliny nie cierpią glonów

Share

• Create New...