goryle2 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Mam dwa słoje pełne mchu jawajskiego. Gdy ostatnio mocowałem go na żyłce do korzeni to on i tak po tygodniu wydostawał się... Jest jakiś skuteczniejszy sposób? Mam jeszcze inne mchy takie jak: -Mini Java Moss -Taiwan Moss -Creeping Moss -Stringy Moss Wszystkie czekają na swoje miejsce w akwarium... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zapaleniec Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 W zoologach znajdziesz cały asortyment różnych siatek do mocowania mchów. Kosztują około 5-6 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Jeżeli zależy Ci na tańszej alternatywie to zawsze możesz użyć siatki do włosów, siatki po warzywach/owocach itp PS. Ja mocowałam mech na kamieniu i korzeniu żyłką, zrobiłam to bardzo ciasno i trzyma się do dziś, więc jeśli Ci nie wyszło, to może spróbuj jeszcze raz tylko MOCNIEJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zapaleniec Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Ja osobiście mojego java moss przymocowałem dokładnie tak jak mówisz, trzyma się do dzisiaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 To może mój błąd bo kiedyś mi gość w zoologicznym powiedział, że trzeba bardzo lekko mech wiązać bo może zgnić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Ja kiedyś mocowałem do siatki od styropianu i było ok (taka do zaciągania kleju) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zapaleniec Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Zapewne nie miał pojęcia o tym co mówił, większość "sprzedawców" bo tak ich można nazwać, próbuje zabłysnąć swoją głupotą oraz wcisnąć mniej doświadczonym akwarystą byle co . Takiej jest moje zdanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 To może mój błąd bo kiedyś mi gość w zoologicznym powiedział, że trzeba bardzo lekko mech wiązać bo może zgnić Może zgnić tylko wtedy, kiedy dasz za grubą warstwę mchu. Lepiej dać mniej bo i tak się rozrośnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 Muszę oddać troszkę tego mchu bo z dwoma słojami nie mam co zrobić Edycja: A mchy wymagają specjalnego nawożenia? Stosuje PlantaMin i CO2 w płynie... TheDivineConspiracy: Edytuj posty! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted May 4, 2010 Share Posted May 4, 2010 Mchy są roślinami bardzo mało wymagającymi więc jeśli dajesz nawozy to będą rosły jeszcze szybciej ale nie można przesadzać z nawożeniem bo mchy jak i inne rośliny nie cierpią glonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
goryle2 Posted May 4, 2010 Author Share Posted May 4, 2010 Od tego są krewetki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts