roofii Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Witam.W przeciągu 2tygodni zdechły:molinezja(samica),kirys panda,gupik samica.przypuszczam,że padły ofiara agresji którejs z ryb.zachowywaly sie OK,nie wygladały na chore.podejrzewam kosiarki.czy sa one agresywne? obsada mojego akwa w moich starszych postach. Czy kosiarki prowadzą nocny tryb zycia?Rano kosiarka obskubywała zdechła rybkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Co do obsady to do bani. Podaj parametry wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted April 22, 2010 Author Share Posted April 22, 2010 Witam.Parametrów nie znam-jestem poczatkujacy i nie mam niczego do pomiaru.Jakie rybki proponujesz dokupić? Wodę podmieniam co 2,3tygodnie,wode odstawiam na 24h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 22, 2010 Share Posted April 22, 2010 Jesteś poczatkujący więc zestaw testów powinien być u Ciebie w szufladzie zawsze . Dobrze, że odstawiasz wodę ale rób podmianki co tydzień ok. 30% wody + odmulanie dnia. Wypisz proszę obsadę jeszcze w poście aby każdy miał wgląd i mógł coś dodać i będziemy dalej działać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted April 22, 2010 Author Share Posted April 22, 2010 obsada: 11neon inessa 3xmolinezja(1xsamiec2xsamice) 1xgupik 2xkosiarka 1xglonojad niebieski 1xbrzanka 1xzwinnik jarzenec 1xteczanka W przeciągu 2miesięcy padły 2xbrzanka sumatrzańska,1xkirys panda,1xgupikowa,1xmolinezja(samica) Czy kosiarki mogły zabić te ryby? Polećcie konkretny zestaw do mierzenia parametrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Dodam dla wszystkich, że jest to 112L. A więc tak: 11neon inessa - ja bym sobie zostawiła albo większą ławicę Neonów albo ławicę Zwinnika 3xmolinezja(1xsamiec2xsamice) - ok 1xgupik - oddać 2xkosiarka - oddać, za małe akwa, lepsze Otoski w grupie 8 szt. ponieważ nie rosną tak duże jak Kosiarki ale jako, że jesteś początkujący akwarystą to wstrzymaj się z kupnem do czasu aż opanujesz parametry wody. Otoski są bardzo wrażliwe na zmiany parametrów. 1xglonojad niebieski - ok 1xbrzanka - oddać, bywają agresywne w stosunku do innych ryb i powinno się je trzymać w dużych stadach na co nie możesz sobie pozwolić 1xzwinnik jarzenec - ja bym sobie zostawiła albo większą ławicę Neonów albo ławicę Zwinnika 1xteczanka - oddać Co do testów to kropelkowe np. Sery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted April 23, 2010 Author Share Posted April 23, 2010 Jakie inne gatunki mogę jeszcze dokupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted April 23, 2010 Share Posted April 23, 2010 Na dno możesz dać Kirysków Panda lub Albinosów 6 szt. i według mnie więcej nic. Edit: Aha, Kosiarki nie zabiły tych ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
roofii Posted May 2, 2010 Author Share Posted May 2, 2010 Witam.Odświeżam temat"agresji w moim akwa"Wczoraj wieczorem(światło w akwa już wyłaczone)usłyszałem plusk wody(któraś z ryb zaatakowała brzanke sumatrzańską.Gdy podeszłem do akwarium,brzanka nie potrafiła złapac równowagi.Dziś rano musiałem ja wyłowić martwą.Która z mojej obsady atakuje inne ryby??Z moich obserwacji wywnioskowałem,że ofiarami padaja ryby z małych grup np: -samica gupika(został samiec) -tęczanka(była bez pary) -kirysek panda(był bez pary) -2xbrzanka sumatrzańska(zabite obie w odstępie 3tygodni) oto obsada mojego 112l akwa: 2xkosiarka 3xmolinezja(1samiec+2samice) 11x neon inessa 1xsamiec gupik 1xzwinnik jarzeniec 1xglonojad niebieski która z w/w atakuje(w nocy)?????????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts