simplusik1 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 witam! mam zbiornik 60l, dużo roslin, więc w miarę dobre warunki dla bojownika. pozostała obsad: 2 otoski 7 nenów czarny 15 inesa bojownika wpuścilem tydzień temu i wszystko bylo oki. dzisiaj zobserwoałem że bojownik atakuje, ugania się się za noenami czarnymi - są większe od inesek. Inesek nie atakuje. dziwi mnie jeszcze fakt, że w jednym miejscu jest jest skupisko bąbelków powietrza i gdy neonki podplyną do lustra bojownik atakuje - nie znam się, ale pierwsza myśl że może gniazdo zrobil i atakuje!! Czy to chwilowe, czy oddać tego bojownika? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Zrobił gniazdo i go pilnuje Dokup 3 otoski , oddaj neonki czarne i zamiast nich dokup mu 3 samiczki bojownika . 3x samica bojownika 1x samiec 15x neon inessa 5x otosek + krewetki jakie chcesz ( łatwe w hodowli Red Cherry , Babaulti) Link to comment Share on other sites More sharing options...
simplusik1 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 Zrobił gniazdo i go pilnuje shaniqa10,ale poważnie, czy odpowiadasz w formie żartu? dziwi mnie to, no bo po co mu gniazdo bez samicy?? Przyznam się sczerze że wolabym zrezygnowac z bojowników niż tych nenów czarnych - fajnie się konponują z inesami. otosków oczywiście dokupie,ale akwarium jest swieże i poczekam jeszcze z miesiąc. a tych krewetek to ile dokupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Zrobił gniazdo i go pilnuje shaniqa10,ale poważnie, czy odpowiadasz w formie żartu? dziwi mnie to, no bo po co mu gniazdo bez samicy?? Przyznam się sczerze że wolabym zrezygnowac z bojowników niż tych nenów czarnych - fajnie się konponują z inesami. otosków oczywiście dokupie,ale akwarium jest swieże i poczekam jeszcze z miesiąc. Jestem jak najbardziej poważna Jest to częste Nawet bez samicy bojowniki robią gniazdo . Ale dwa stadka neonków na akwarium 60 L to za dużo...A to rybki stadne . Więc albo : -dokup neonków czarnych aby było 15 szt. i oddaj inessy -albo oddaj czarne i zostaw inessy 2 stadka w takim akwa nie przejdą...Pozatym lepsze jedne większe stadko niż dwa male (względy estetyczne) Link to comment Share on other sites More sharing options...
simplusik1 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 rozumiem ale co mam robic, dzisiaj,teraz? nie ucierpią te neony? czy oddzielić tego bojownika do szklanej kuli? (nic innego nie mam) i czy dobrze rozumuję,że w moim świezo założonym akwarium (dwa tygodnie z rybkami+ 12 dni kwaratanny) jest wszystko sa dobre warunki, skoro bojownik po tygodniu robi gniazdo? i ile krewetek mam dokupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 A ja powiem tak. Twój bojownik to prawdopodobnie killer. Mam na myśli ten typ kubeczkowca, który nigdy nie dzieląc swojej przestrzeni z innymi rybami, reaguje agresją. Błędem było wpuszczenie jednocześnie wszystkich ryb do akwarium(tak mniemam), powinno się tą operację przeprowadzić stopniowo w pewnych odstępach czasu. Dzięki temu bojownik najpierw mógłby się zaaklimatyzować w większej przestrzeni, a potem przywyknąć do nowych lokatorów i zaakceptować ich. To ryba terytorialna a spora ławica go drażni. Wprowadzenie samic do zbiornika nie gwarantuje poprawy - może doprowadzić do zamęczenia którejś z nich. Wszystko zależy od jego charakterku. Tak myślę, że trzeba go karmić trochę częściej, może będzie mniej drażliwy. I rzeczywiście ławica powinna być jednogatunkowa, polepszy to samopoczucie w stadzie. PS. Daruj sobie izolację w kuli. To bez sensu. Lepiej już by było oddać bojka. A jeśli ma już zostać, to zdecydowanie daruj sobie krewetki. Bo je zje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted April 19, 2010 Share Posted April 19, 2010 Jaką masz temperaturę w akwarium? Spotkałem się już z bardzo podobną sytuacją [bojek-gniazdo-neony], wtedy wystarczyło obniżyć troszkę temperaturę i skierować wylot filtra tak aby polepszyć cyrkulację wody przy powierzchni. Z dnia na dzień sytuacja się uspokoiła. W tym samym akwarium po jakimś czasie pojawiły się dwie samice bojownika... i wtedy dopiero zaczęła się "rzeźnia" więc nie wiem czy dokupywanie samiczek to dobre wyjście PS: Albo innesy, albo czarne [które swoją drogą z neonami nie mają dużo wspólnego...] - ale to już wiesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simplusik1 Posted April 19, 2010 Author Share Posted April 19, 2010 utrzymuję temperaturę w przedziale 24-25 stopni. może i nie grzyzie tych neonów, ale ugania się za nimi, co nie jest dla nich chyba dobre, no i jest o wiele wiekszy od nich, jakby tak wpadl na którąś z nich, podejrzewam, że móglby jej polamać np.pletwy. dziwi mnie fakt że dopiero po tygodniu zaczol się za nimi uganiać. ph ciągle badam na zasadzie kropelkowej i zawsze wychodzi mi coś w przedziale 7 - 7,5 bo ciężko to sprecyzować z tej skali na karteczce. a może mieć coś to związanego z easy carbon jaki wlasnie przedwczoraj zaczolem stosować? p.s. bojownika nie kupilem z kubeczka, a z akwarium , chociaż podejrzewam, że wczesniej byl w kubeczku,a pozniej sprzedawca wpuścil go do akwa.otoski i ten wlasnie bojownik zostal wpuszczony 3 dni przed wszystkimi neonami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
simplusik1 Posted April 20, 2010 Author Share Posted April 20, 2010 chyba jednak będe musial zrezygnować z bojownika. zauważylem że teraz atakuje wszystko, nawet spokojne otoski i za ineskami zaczyna ganiać, a jeszcze tydzień temu plywal z nimi spokojnie. chyba nie ma sensu dokupować samic po to żeby je zamęczyl. żadnej rybki nawet nie dotknie, ale podejrzewam, że zamęczy je psychicznie i pozostale rybki nie mogą żyć bezpiecznie przy nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kacper777 Posted May 6, 2010 Share Posted May 6, 2010 Mój bojownik też kiedyś tak robił a rybkom nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Kiniorski Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Ja od siebie dodam, że neonki jak i otoski potrzebują kwaśniejszej wody niż 7-7,5. Proponowałbym zakup jakiegoś preparatu zakwaszającego wodę, przykładowo Tetra Torumin, lub jeśli masz miejsce w filtrze na media filtracyjne to można by włożyć torf (oczywiście ze sklepu zoologicznego), a i węgiel (carbon) w zasadzie nic nie daje w filtracji, chyba że chcemy wyciągnąć z wody pozostałości po lekach. Sam węgiel wyciąga wiele pozytywnych substancji z wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaraMysz Posted May 19, 2010 Share Posted May 19, 2010 Przypuszczam, że po przyzwyczajeniu się do otoczenia odezwał się w nim instynkt terytorialny. Co zrobić? Daj mu osobne akwa ok 25l, lub oddaj go w dobre ręce, jeśli go nie chcesz a zależy Ci na innych rybkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts