rafa9 Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Witam.Mam akwarium 54l które oświeca 15w świetlówka.Wg.moich obliczeń wychodzi w zaokrągleniu 0,28w/l więc trochę mało.Na razie mam w akwarium kilka kępek zwartki i 4 pędy moczarki-2 pędy trochę brązowieją,lecz ładnie się rozrastają.Myślałem nad ulepszeniem oświetlenia więc stąd moje pytanie:czy tą 15-watową świetlówkę mogę wymienić na mocniejszą(jaką)?? czy muszę dodać drugą??chcę dokupić więcej roślinek(nurzaniec,rogatek,jakiś mech lub coś innego),lecz obawiam się czy będą ładnie rosły.Z góry dzięki za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
melosmiacz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Dodaj drugą 15w świetlówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 A czy bez przerabiania pokrywy nie da zamontować się w jej miejsce jakiejś mocniejszej?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 18, 2010 Share Posted April 18, 2010 Nie trzeba nic przerabiać ,ani wycinać,tylko spędzić troszkę czasu na allegro i poszukać.Ja dokładałem oświetlenie w akwarium 45L i to dwie świetlówki T4 są panele dostępne,a świetlówka z allegro.Teraz ostatnio widziałem T5,też różne wymiary paneli i naprawdę bardzo zgrabnie wyglądające.Mówię oczywiście o panelach,które nie są specjalnie do akwarii,ale spokojnie można je zastosować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 ok dziękuję za wskazówki.Teraz pooglądam trochę na allegro,a jak dokupię roślinki to zamontuję lepsze oświetlenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted April 30, 2010 Author Share Posted April 30, 2010 Czy trudne,bądź skomplikowane było by dołożenie do tej pokrywy drugiej świetlówki (ok.10-15w)?? np.:http://allegro.pl/item1012721342_swietlowka_akwarystyczna_f10_t8_10w_6400k_zext.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted April 30, 2010 Share Posted April 30, 2010 Jest dostępny na rynku bardzo ładnie wyglądający panel,który montujesz pod klapą i problem z głowy.Oczywiście przy założeniu ,że on tam się zmieści.Muszę też dodać ,że tan panel nie jest typowo akwarystyczny i nie jest bryzgoszczelny.Ale to nie jest kłopot ja u siebie mam dwa takie i nic się nie dzieje.Kupiłem w PSB Mrówka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 Jest dostępny na rynku bardzo ładnie wyglądający panel,który montujesz pod klapą i problem z głowy.Oczywiście przy założeniu ,że on tam się zmieści.Muszę też dodać ,że tan panel nie jest typowo akwarystyczny i nie jest bryzgoszczelny.Ale to nie jest kłopot ja u siebie mam dwa takie i nic się nie dzieje.Kupiłem w PSB Mrówka. A czy trudne jest ''zamontowanie'' tego panelu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 7, 2010 Share Posted May 7, 2010 Jasne ,że nie jest to trudne.Potrzebne ci będą tylko odpowiednie śrubki z nakrętkami i to tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 7, 2010 Author Share Posted May 7, 2010 A żadnych kabli czy coś typu gniazdka?? bo nie wiem czy jest już tam wtyczka i wystarczy tylko podłączyć do prądu po uprzednim zamocowaniu,czy trzeba się bawić z podłączaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 8, 2010 Share Posted May 8, 2010 :zamieszany: No przecież jeśli kupisz sam panel bez kabla to siłą rzeczy, że musisz sobie go dokupić wraz z przełącznikiem i wtyczką. Można kupić gotowy komplet,ale trzeba poszukać. A jeśli chodzi o podłączenie to jest kwestia 5 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 8, 2010 Author Share Posted May 8, 2010 Ok dziękuję bardzo.Niedługo wybiorę się na zakupy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts