Lukas Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 Witam, mam akwarium niecałe 50l. Używam CRISTAL do wody ale ona cały czas jest taka zmętniała. Napiszcie jakie są sposoby na klarowną wodę Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 nie karm rybek przez 1 dzień może przekarmiłeś je i wymień 1/3 wody a jak nie pomoże to wymień całą wodę Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 25, 2008 Share Posted December 25, 2008 Czy woda jest jak mleko czy brazowa? Od kiedy akwa stoi zalane, ile dni? Narazie nic nie rob z woda, nie lej cristala i niczego innego. Jesli masz zakwit pierwotniakow to nic nie poradzisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Trudno powiedzieć jaka jest po prostu jest taka zmętniała mało klarowna. Jak wymieniam wodę to później tak przez tydzień lub dwa jest ładna a później właśnie już nie i nie wiem jak utrzymać ją w dobrym stanie przez cały czas. Nie sądzę, że przekarmiłem rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
NirwAnia Posted December 26, 2008 Share Posted December 26, 2008 Czyli woda ci sie brudzi. Musisz zrobic tak: - jesli budzet pozwala kup lepszy filtr - to pomoze - raz w tygodniu odlej do baniakow 20 litrow wody. Czyszczac dno odmulaczem spusc razem z nieczystosciami 20 litrow brudnej wody z akwarium, dolej odstanej, ktora przynajmniej dzien wczesniej przygotowales. Robiac tak co tydzien nie bedziesz mial problemu z brudna woda. Ja w swoich 100 litrach co tydzien spuszczam okolo 30-40 litrow wody i wymieniam na swieza. Dzieki temu wode mam zawsze jak krysztal. Pamietaj tylko by woda, ktora dolewasz miala ta sama temperature co ta w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted December 26, 2008 Author Share Posted December 26, 2008 Ok Będę tak robił napiszę Wam później czy pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
digibag Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Można kupić bakterie nitryfikacyjne np. SERA. Pomagają w oczyszczaniu akwarium. Osobiście używam i woda jak kryształ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ciosana83 Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 a drogi taki preparat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Moim zdaniem podstawą jest dojście do tego co powoduje zmętnienie wody a nie lanie chemii lub "niby bakterii"i wywalanie nie potrzebnie kasy. Wasze zmętnienie wody to są po prostu pierwotniaki. Trzeba odpowiedzieć sobie na parę pytań jak dbamy o nasze akwaria. Parę punktów które trzeba znać i nasze akwarium będzie piękne Wodę podmienia się w akwarium ok 30% objętości raz w tygodniu na wodę odstałą 24h.Wody całej nigdy się nie wymienia. Filtr czyścimy w wodzie zlanej z akwarium nigdy pod kranem, bo to zabije bakterie zawarte we wkładzie. Dno odmula się raz w tygodniu. obsada : jeżeli macie przerybione akwarium to nigdy nie będzie dobrze musicie dobrać odpowiednią obsadę do waszego litrażu No i najważniejsze jeżeli wasze akwarium nie dojrzało przynajmniej 2 tygodnie to teraz to się będzie mściło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Danielek001 napisał:Filtr czyścimy w wodzie zlanej z akwarium nigdy pod kranem, bo to zabije bakterie zawarte we wkładzie. z tym to się nie zgodzę.tu parę punktów dla ciebie 1-pamiętaj ze te bakterie nie umierają zaraz po wyłączeniu filtra 2-po kranem nie jesteś wstanie umyć tak filtra żeby je wszystkie zabić.chyba ze go wyparzysz 3-te bakterie nie żyją tylko w filtrze kiedyś karmiłem rybki a wyłączam filtr do tego i zapomniałem go włączyć i tak prawie cały dzień. i było ok żadna bakteria nie padła Dlatego nie wieże w te wszystkie mity i bzdety o myciu filtra w wodzie z akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 No wiadomo że bakterie nitryfikacyjne żyją w podłożu i w wodzie. Jeżeli chodzi ci o filtr wewnętrzny to płucząc bo pod kranówą nie zakłócisz za bardzo równowagi biologicznej, ale jak weźmiemy pod lupę kubełek i wymyjesz wszystkie wkłady pod kranem to w dużym stopniu zakłócisz równowagę biologiczną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts