baarrteek Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Witajcie. Zamierzam założyć w najbliższym czasie akwa około 200l. Jestem zdecydowany na parę skalarów. Jakie jeszcze ciekawe ryby można by do nich dobrać tak aby sobie wzajemnie nie przeszkadzały, a równocześnie w akwarium dużo się działo? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo2162 Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 myślę, że dobrze by się z nimi komponowały bojowniki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 myślę, że dobrze by się z nimi komponowały bojowniki...tak moze jeszcze 3 samce ? bojowniki to zły pomysł gdyż i skalary [w okresie tarła szczególnie] i bojowniki są dość agresywne .. _______________________________________ Zależy to od tego jakie rybki ci się podobają i jakie masz fundusze.. proponuję ci kupić albo już dobraną parkę albo 4 skalary i czekać aż się dobiorą .. jesli wybierasz to drugie to kup 4 szt i po dobraniu się jednej parki oddasz pozostałe 2 skalary obsada 4x skalar [drugi wariant] lub 2x skalar [jesli kupisz dobraną parkę] 20x neon czerwony lub zwinniki blehera lub razbora klinowa [neonki inessa są za małe i skalary moglyby zrobic z nich ucztę ] 3x [harem] kakadu 10x kirys 8x otosek Ja mam podobną obsadę [link do mojego akwa w podpisie] i jest wszystko ok powodzenia ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwedzik10 Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 ja będę robił BW 375l i tam będę miał skalary, pielęgnice meeki, zwinniki czerwonouste, pielęgniczki ramireza/ nijssena więc możesz sobie coś z tego wybrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacycien Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Witam. planuje w najbliższym czasie zagospodarować akwarium ok 230 litrów. niestety nie mam pomysł na jego zagospodarowanie co do roślinek, rybek i innych urządzeń. Zawsze podobały mi się skalary (ale trzymanie tylko dwóch skalarów - jak dla mnie jakoś tak za mało) i myślę że do tego na pewno glonojady i neonki inesa. Jakie rybki dobrać do tego aby było kolorowo, czy krewetki się nadają do kolekcji?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DzikNaGrzybach Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 Witajcie. Zamierzam założyć w najbliższym czasie akwa około 200l. Jestem zdecydowany na parę skalarów. Jakie jeszcze ciekawe ryby można by do nich dobrać tak aby sobie wzajemnie nie przeszkadzały, a równocześnie w akwarium dużo się działo? Pozdrawiam. Twoja obsada: parka skalarów(max 2 parki) 20 neonów inessa,czerwonych Myśle,ze to bedzie sie dobrze komponowac.Zapytaj się Shaniqi10 ona ma ową obsade Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacycien Posted November 8, 2009 Share Posted November 8, 2009 a ramirezy nadawałyby się do towarzystwa, kilka gupików (młode to zawsze jakieś jedzono do skalarów) lub mieczyków?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts