Jump to content

200L obsada - Ameryka Południowa

Petrus
 Share

Recommended Posts

Baniak już stoi (drugi dzień) Jutro fotki zamieszczę ponieważ aktualnie nie mam pod ręką aparatu. Atreyu pamiętam o fotkach wzmocnienia komody, na pewno będą ;)

Nadal moja koncepcja się nie zmieniła, dlatego chcę coś z Ameryki Południowej.

Obsada:

4x zbrojnik niebieski ( w tym jeden albinos)

3x kirysek spiżowy dokupię z 5-7szt.

to co wypisałem już jest, ale co do tego?

Myślę o skalarach tylko nie wiem ile szt.

Macie może jeszcze jakieś propozycje? Nie chcę neonów ponieważ ostatnie co miałem zachorowały i zrobiły niezłe spustoszenie (3 kirysy padły, 1 mały zbrojnik i otosek) rozwiązaniem było pozbycia się chorych ryb i na razie wydaje się wszystko ok. Kiryski stały się o dużo żywsze. Nauczyłem się, niestety dużym kosztem, że nie bierze się ryb od innych bez wcześniejszej kwarantanny. Ale nie o tym chciałem pisać, więc co proponujecie do tej obsady co wymieniłem?

EDIT:

Moje akwa ma te 50cm wysokości o którym tyle ludzi "krzyczy" ;)

EDIT2:

Może zamiast skalarów dać pielęgniczkę ramireza? Tylko czy wtedy nie będzie wydawało się , że na górze akwarium brakuje życia?

Baniak już stoi (drugi dzień) Jutro fotki zamieszczę ponieważ aktualnie nie mam pod ręką aparatu. Atreyu pamiętam o fotkach wzmocnienia komody, na pewno będą ;)

Nadal moja koncepcja się nie zmieniła, dlatego chcę coś z Ameryki Południowej.

Obsada:

4x zbrojnik niebieski ( w tym jeden albinos)

3x kirysek spiżowy dokupię z 5-7szt.

to co wypisałem już jest, ale co do tego?

Myślę o skalarach tylko nie wiem ile szt.

Macie może jeszcze jakieś propozycje? Nie chcę neonów ponieważ ostatnie co miałem zachorowały i zrobiły niezłe spustoszenie (3 kirysy padły, 1 mały zbrojnik i otosek) rozwiązaniem było pozbycia się chorych ryb i na razie wydaje się wszystko ok. Kiryski stały się o dużo żywsze. Nauczyłem się, niestety dużym kosztem, że nie bierze się ryb od innych bez wcześniejszej kwarantanny. Ale nie o tym chciałem pisać, więc co proponujecie do tej obsady co wymieniłem?

EDIT:

Moje akwa ma te 50cm wysokości o którym tyle ludzi "krzyczy" ;)

EDIT2:

Może zamiast skalarów dać pielęgniczkę ramireza? Tylko czy wtedy nie będzie wydawało się , że na górze akwarium brakuje życia?

Na 200l weź 5 młodych skalarów i poczekaj, aż dobierze się para - pod warunkiem, że będziesz miał gdzie oddać pozostałe trzy. Ramirezy można spokojnie mieć oprócz, a nie zamiast skalarów - przy odrobinie szczęścia i dobrej aranżacji dwie parki się zadomowią. Oprócz tego przydałaby się jakaś ławica - do SA niezmiennie proponuję hokejówki - 15 sztuk zrobi ci naprawdę piękny widok w baniaku. I jeszcze w ramach służby sanitarnej zatrudniłbym kilka otosków.

• 3 weeks later...

Jest 8 kirysów spiżowych + 1 maluch (ma ok. 1cm). Udało mi się zachęcić kirysy do tarła, niestety tylko jeden maluch się wykluł, ale tak jestem zadowolony, że ikra niespleśniała :)

2 zbrojniki

4 gupiki (ze starego akwa i nie mam co z nimi zrobić, ale do biotopu pasują)

W tym tyg. dokupię 2 parki ramireza i chyba hokejówki. Tak jak polecił 3promile z 15szt. Niedługo będą zdjęcia, tylko niech to jakoś wygląda, bo na razie mam za mało roślin.