ann_wla Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Witam Mam problem z oświetleniem. Kupując akwa z pokrywą świetlówka była już w zestawie - a świetlówka 11 W Aqua-szut. No i raczej (tak jak z resztą już mi ktoś na tym forum doradził) to za mało na 45 l akwarium. Pokrywa ma długość ok 50 cm ... ale świetlówki dłuższej niż 45 cm nie mogę zamontować. co w tym przypadku będzie lepsze? Dokupić jeszcze jedną o podobnej mocy (albo np 15 W) czy wymienić na jedną większą i rozbudować pokrywę (chociaż nie mam pojęcia jak ;p )?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 Dodać jeszcze jedną. Mniej pracy i efekt końcowy będzie lepszy. Dodatkowo zyskasz możliwość włączania każdej osobno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil618a Posted December 12, 2009 Share Posted December 12, 2009 Mam świetlówkę 15 W w 45l ale trochę ciemno jest w akwarium. Choduje neonki, a czytałem że one nie lubią gdy jasno. Wiec jaką świetlówka była by odpowiednia? A tak wogóle ile taka żarówka świecie, często trzeba kupywać nową? EDIT: Znalażlem na allegro taką świetlowkę http://www.allegro.pl/item836566497_sun ... szawa.html , moze być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maksymilian Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 Tak moż byc , ale po co ? Przecież lepszy odbłyśnik , który jest łatwy do zrobienia obklejsz całą pokrywe ( od wewnątrz ) taśmą dwustronną i przyklejasz folie aluminiową działa sam mam . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted December 25, 2009 Share Posted December 25, 2009 a na ukos możesz zamontować? lepiej zrób więcej światła i spraw sobie rośliny pływające; aqua nabierze klimatu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts