Joker00 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Mam takie pytanie trafiła mi się okazja zmiany akwarium na większe i teraz się zastanawiam jak rybki, żwirek i rośliny przenieść do nowego. 1. Czy mogę przelać tą wodę co mam i tylko dolać nowej odstanej i z bakteriami nitryfikacyjnymi? 2. Czy coś muszę zrobić ze żwirem (płukanie etc.) i jak to zrobić? to samo tyczy się korzeni? 3. Rybki odłowić i do wiaderka z tą starą wodą wrzucić jak długo tak mogą być? 4. Filtr będzie nowy wkropić na gąbkę bakterie nitr...? Proszę o porady odnośnie tych pytań i o czymś pewnie zapomniałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Ad 4. Ja bym włozyła tymczasowo stary filtr, na stałe nowy a po jakims czasie wyjęła stary filtr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka243 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 1: Tak przelej całą wodę, wychodzi, że będzie to 60l, czyli połowa wody w nowym zbiorniczku, jeśli przełożysz stary filtr z 60-tki i dolejesz resztę odstanej wody, to akawrium będzie już dojrzałe, nieraz zaleca się podmiankę np 50% wody, podobnie będzie wyglądać to tutaj, jakbyś podmieniał połowę. Ale zawsze możesz dodać bakterii 2: w żwirku są kolonie pożytecznych bakterii, ja bym nie płukała, podobnie jak korzeni 3: jak najkrócej no na pewno w godzinę, czy dwie nic im się nie stanie, ty tylko ułożysz w 130l żwirek, wlejesz starą wodę, załączysz filtr, grzałkę, potem wlejesz odstanej wody, temperatura się unormuje i można wpuszczać rybki 4: Daj stary filtr, niech chodzi równocześnie z nowym, a za jakiś czas stary wyjmiesz. W nowym nie będzie bakterii, a w starym są Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Zlej całą starą wodę do wiaderek, wpuść tam rybki i puść stary filtr w tej wodzie aby bakterie nie obumarły, filtra nie czyść. Wyciągnij żwirek i go przepłucz lekko w misce, niezbyt starannie. Do większego akwarium pod żwirek wlej trochę tego syfku z płukania starego żwirku - podłoże szybciej dojrzeje. Na sam dół daj stary żwirek, potem dosyp nowego żwirku o podobnej granulacji jak stary żeby warstwa była nie mniejsza niż 5-6 cm. Wlej całą starą wodę prócz tej w której są ryby, dolej świeżej odstanej 24h ale nie do końca, ta z wiaderka z rybami też się przyda. Posadź stare rośliny, dosadź nowych, włącz stary i nowy (jeśli masz większy) filtr, grzałkę, rybkom w wiaderku puść napowietrzacz, poczekaj z godzinkę/dwie aż woda się wyklaruje i wpuść ryby do akwarium. Przez miesiąc nich chodzą oba filtry na raz. Przez pierwsze 2 dni nie karm ryb wcale, potem przez 2-3 tygodnie staraj się ograniczyć rybom racje żywnościowe (biologia w akwarium może sobie jeszcze nie do końca radzić tak jak powinna z pełnym karmieniem). Pierwsze płukanie filtra po min. tygodniu, podmiany normalnie 20% co tydzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joker00 Posted October 20, 2009 Author Share Posted October 20, 2009 No trochę czasu mi zajmie ułożenie żwiru muszę jeszcze dokupić przecież i to dość sporo, potem naleje trochę starej wody i jeszcze roślinki muszę posadzić, ale postaram się jak najszybciej to zrobić. Czy jeszcze o czymś powinienem wiedzieć?? P.S. Dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka243 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Jeśli rybki w wiaderku będą mieć stary filtr, grzałkę i starą wodę to nic im się w kilka godzin nie stanie Najlepiej wszystko sobie kup już wcześniej, żeby mieć gotowe. Wszystko chyba zostało już tu napisane, pamiętaj, żeby wodę odstawić dzień przed akcją Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts