otosek Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 Oto dane mojego akwarium Ma około trzech miesięcy 126l. Filtr zewnętrzny JBL 900 Ph 7 NO3-30 PO4-0,4 NO2-0 GH>7 KH-4 Podmieniam około 30-40 litrów jednoczenie odmulając dno Obsada pielęgniczka ramirez 1+1 neon czerwony 7 szt kosiarka ( jak na razie 3 cm ) 3 szt otosek 5 szt krewetka amano 3 szt danio 4 szt ( docelowo do oddania ) Mam pytanie jakie pielęgniczki mógłbym dodać do takiej obsady. Czy np. drugą parę ramirezów czy może jakąś inną parkę np. pielęgniczek żółtych lub trójpręgich ? Osobiście wolałbym żeby były różne gatunki bo może będą mniej agresywne wobec siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borysek111 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 dokup neonów tak żeby było ze 20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 Ja Ci polecę agassiza. Tylko nie kupuj przypadkiem kakadu jak by Ci ktoś polecił, albo drugiej parki ramirezi bo będą walczyć ze sobą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otosek Posted September 14, 2009 Author Share Posted September 14, 2009 Kakadu w ogóle nie biorę pod uwagę. Szukam pielęgniczek zbliżonych rozmiarem do ramirezek. Myślałem nad pielęgniczką Agassiza ale podobno żyje bardzo krótko około 1,5 roku. dokup neonów tak żeby było ze 20. Nie bardzo rozumiem czemu mam dokupić neonów akurat żeby było ich dwadzieścia. Uważam że 10 szt w zupełności wystarczy a zamiast drugiej 10 wolę dołożyć inne stadko kąsaczowatych np. drobnoustków lub zwinników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek_nc Posted September 14, 2009 Share Posted September 14, 2009 polecam barwniaki szmaragdowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otosek Posted September 15, 2009 Author Share Posted September 15, 2009 W zamyśle moje akwarium ma być biotopem lasu deszczowego Ameryki Płd. Barwniak wygląda bardzo okazale ale jest rybą afrykańską i nie bardzo pasuje do mojego zamierzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek_nc Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 Na upartego masz racje ale biotop barwniaka szmaragdowego zachodnia Afryka nie różni się prawie niczym. Więc jeżeli ci się podoba to nie masz się co przejmowac biotopem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
otosek Posted September 15, 2009 Author Share Posted September 15, 2009 Jak na razie to ramirez jest królem akwarium i jego główną ozdobą a barwnik jako większy może chcieć go zdetronizować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts