dar3k369 Posted April 15, 2016 Share Posted April 15, 2016 Witam za kilka dni startuję od zera z akwarium typu LT. Wymiary baniaczka 120x40x50h czyli standardowe 240l. Jako podłoże będzie wykorzystana zwykła ziemia uniwersalna jednak będąc w ogrodniczym znalazłem 5l gotowego podłoża 3w1: mieszanina torfów+nawóz+keramzyt. Przedstawię parametry tej ziemi:Substral osmocote, podłoże wzbogacono mieszanką nawozów Osmocote WE NPK 15-09-09 i Plant Starter WE NPK 10-52-10. Zawiera 10g mieszaniny nawozów. PH 5,4-6.Uwaga: Otoczka granulki z naturalnej żywicy ulega zniszczeniu dopiero po roku, a nawóz uwalnia przez okres 6 miesięcy. I właśnie ta żywica mnie martwi, można według Was dodać tej ziemi tak 2-3l jako dodatek do ziemi uniwersalnej czy lepiej nie ryzykować? Dzięki za dobre rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkojiro Posted April 16, 2016 Share Posted April 16, 2016 Witaj. Osobiście nie użyłbym żadnych "wzbogaconych" mieszanek, tym bardziej, że uniwersalna daje dobre efekty i jest przez akwarystów polecana. Do uniwersalnej zawsze możesz dodać pokruszone kulki GT i JBL Florapol, może nawet jakiś torf dodatkowo. Wtedy przykryj to drobnym żwirkiem, a najlepiej piaskiem i masz pewność, że podłoże będzie kompletne. Przy dobrym prowadzeniu akwarium jesteś w stanie zdziałać cuda z roślinami. Ja bym nie kombinował ponad to co napisałem przed chwilą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dar3k369 Posted April 16, 2016 Author Share Posted April 16, 2016 (edited) Dziękuje kolego, zrobię tak jak napisałeś. Na Forum wymagane jest stosowanie poprawnej pisowni (dotyczy również znaków interpunkcyjnych). Edited April 16, 2016 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts