jarekoto Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Właśnie zamierzam zrobić restart akwa 240 l . Dlaczego ? Może krótko na ten temat . Ponad 30 lat temu miałem około 6 różnych zbiorników . W porównaniu do dzisiejszych wymogów , były to akwaria bardzo proste ( ramowe , filtr wewnętrzny szklany z węglem i gąbką , a grzałka solna -( wyjaśniam , rurka w kształcie litery U , dwie elektrody wyjęte z płaskiej baterii i dwie uszczelki od syfonów ) czy ktoś to jeszcze pamięta ? Moc grzałki zależała od dosypania soli . Dziś powróciłem do swojego hobby , ale niestety z marnym skutkiem .Około 12 miesięcy temu założyłem akwa 240 l , na spód akwa dałem specjalne podłoże JBL , przykryłem żwirkiem 5 cm ,filtr zewnętrzny JBL 900e , CO z butli . I co ? Klapa . Rośliny ładnie rosły do czasu , aż musiałem kupić na giełdzie roślinę zarażoną KRASNOROSTAMI , w ciągu miesiąca wszystkie rośliny pokryły się tym świństwem , brzegi roślin pokryte są czarnymi naroślami w kształcie pędzelków , zwłaszcza anubiasy i dlatego zamierzam zrobić restart (walczyłem z tym świństwem bez skutku około pół roku ) dlatego pytam jaką i gdzie kupić ziemię ? Jaka glina i gdzie kupić ? Czy dać na ziemię siatkę a później żwir . Oczywiście wszystkie rośliny wyrzucę a akwarium odkażę octem ,elementy dekoracyjne wygotuję. Będę wdzięczny za każdą poradę odnośnie podobnego problemu jak i pomoc przy założeniu akwa na bazie ziemi ogrodowej. Założyłam osobny temat dotyczący Twojego akwarium oraz pytań. /Luna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Krasnorosty nie rozprzestrzeniają się tak drastycznie jeśli nie mają do tego warunków.Widocznie dobrze im było w Twoim zbiorniku i szczerze wątpię, żeby to była wina tylko rośliny z giełdy.Nie musisz aż tak ekstremalnie czyścić tego akwarium i dekoracji. Wystarczy dobrze wymyć. Octem niszczy się kamienny osad. To nie odkażalnik. Jeśli już na prawdę chcesz odkazić ten zbiornik to załatw sobie Nadmanganian potasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 12, 2016 Share Posted March 12, 2016 Eeeee i co da Ci ten restart jak sytuacja się powtórzy jak tylko stworzysz podobne warunki do obecnych ? Poczytaj co jest przyczyną rozwoju krasnali : http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zwalczanie-glonow/658-przewodnik-glony-w-akwarium.html#8 Jaką masz filtracje w tej 240? ( konkretnie model filtra ,wkłady) Krasnale to nie problem z tym można skutecznie walczyć choć zajmuje to trochę czasu ... sincice to jest dopiero problem . Co do ziemi to najzwyklejsza bez dodatków byle jaki market ,centrum ogrodnicze tam też kupisz glinę pod również najzwyklejszą . IMHO ja bym się wstrzyma z restartem opisz dokładnie zbiornik ( filtracja ,światło,nawożenie ,rośliny itp itd) i znajdziemy wspólnie przyczynę krasnali bo tak jak napisał Locdog jak by nie miały warunków to by nie rosły . Restart ostateczność nie poddawaj się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Na glony najlepszy jest nadmanganian potasu, ale tylko na wytrzymałe roślinki. Na krasnorosty też. Zawsze tak robię i mam zero glonów, krasnorostów itp. PS Jaką masz filtrację? Przestań polecać ten nadmanganian to nie jest lekarstwo na wszystko. Mapet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesio764 Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 sincice to jest dopiero problem Ha, to jeszcze mniejszy problem: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=chemiclean Dwa dni i po sinicach, których przez dwa lata nie mogłem się pozbyć, żadne wyrównanie stosunków 10:1, ani podwyższenie no3 do poziomu 20ppm nie pomogło. Jak na razie od 3-ech miesięcy zero problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 (edited) Stosuję Chemiclean i co kilka miesięcy muszę powtarzać kurację.Ale mimo tego jest to najskuteczniejszy środek. Edited March 13, 2016 by locdog Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts