Jump to content

Rozmnażanie Ampularii

Sandratn1
 Share

Recommended Posts

Witam, 
Od jakiegoś czasu posiadam 2 Ampularię w 125 L. W moim akwarium są jeszcze welonki (nie zwracają uwagi na ślimaki) i glonojady, z którymi też się dogadują. new_smile.gif 
Dzisiaj rano zobaczyłam malutkie jajeczka nad powierzchnią wody. Od razu domyśliłam się, że to jajeczka Ampularii. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie co mogłabym zrobić aby zapewnić im jak najlepsze warunki do wyklucia. 
Najważniejsze pytania: 
1. Ile ślimaczków zazwyczaj przeżywa? ( Ile ślimaków wykluwa się z tego kokonu...wszystkie czy tylko parę ) 
2. Jak zrobić im "Inkubator" ponieważ nie chciałabym narazić ich na jakiekolwiek niebezpieczeństwa w akwarium. 
3. Co dawać im jeść przez pierwsze dni? 
4. Co zrobić z nimi jeśli wykluje się ich bardzo dużo? (Na pewno zostawię ich trochę dla siebie ale nie chciałabym aby moje akwarium było pełne ślimaków.)
5. Jaką temp. powinnam im zapewnić? 

Z góry dziękuje 

Ps. Nie mam dużego doświadczenia ze ślimakami i jestem nowa na tym forum, więc proszę o zrozumienie. ( Jeżeli robię coś nie tak dajcie znać ) new_smile.gif 

Edited by Sandratn1

Witam. Kiedyś miałem te ślimaki i tak na prawde nic nie robiłem. Wszystko się działo samo. Nie pamiętam jak długo trwa inkubacja. Małe slimaki wpadają w kropelkach cieczy do wody w akwarium. Nadmiar usuwałem wybierajàc pojedyncze sztuki. Kiedyś była szansa źeby sprzedać je w akwarystycznym sklepie. Często też usuwałem całe kiście jaj nie dając się wykluć ślimakom.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Witam. Kiedyś miałem te ślimaki i tak na prawde nic nie robiłem. Wszystko się działo samo. Nie pamiętam jak długo trwa inkubacja. Małe slimaki wpadają w kropelkach cieczy do wody w akwarium. Nadmiar usuwałem wybierajàc pojedyncze sztuki. Kiedyś była szansa źeby sprzedać je w akwarystycznym sklepie. Często też usuwałem całe kiście jaj nie dając się wykluć ślimakom.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Czy one często się rozmnażają i czy jest nadal szansa sprzedać je w sklepie akwarystycznym?