Jump to content

Jaki filtr do 72l .

belver
 Share

Recommended Posts

Jaki filtr polecacie do akwarium 72l? Potrzebuje czegoś bardzo wydajnego do 300zł. Myślałem nad filtrem kubełkowym ale nie wiem co wybrać.

Planowane rośliny-mchy,rogatki, ogólnie coś mało wymagającego.

Oświetlenie 24W

Podłożę -piasek 0,6-1,2 mm

Ozdoby-drewno i korzenie

Zwierzęta-Kolcobrzuchy karłowate 2x parka i krewetki neocardina yellow/red cherry (tak wiem kolcobrzuchy będą miały dodatkowe papu)

Nie lepiej byłoby 1+3 jeśli chodzi o kolcobrzuchy? A co do filtra, to tanie są HW. Za 300 zł równo możesz mieć porządny jbl e901, który może będzie bardzo mocny, ale przy kolcobrzuchach to chyba dobry pomysł :-D

Czy taki filtr może mnie zalać?;p Co do kolcobrzuchów mam tylko 72l nie wiem czy 4 sztuki żyłyby w spokoju podobno są bardzo agresywne nawet wobec siebie.

Edit: Co do filtru jbl niestety piszą ,że to filtr od 90-300.Znasz może coś troszkę słabszego pod mniejszy litraż? Muszę brać pod uwagę jeszcze piasek+ozdoby czyli - 10l do moich 72L;p

Edited by belver

Dobry filtr nie zalewa :-) raczej rzadko się zdarzają wpadki w tej kwestii, po latach czasem zaczyna coś ciec, ale to zdążysz zauważyć zanim szklanka wody się nazbiera. Raczej nagle nie puści.

Co do kolcobrzuchów - 72l to już dość dużo, a 1 samiec i 3 samice to dobry układ, żeby samiec mógł rozłożyć agresję. Ważne tylko by było dużo roślin/kamieni/korzeni, po prostu zakamarków :-)