Korczydar Posted November 3, 2015 Share Posted November 3, 2015 (edited) Witam. Nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się z pytaniem. Nie było mnie w domu 6 tygodni, w tym czasie miałem awarię komputera, wciąż piszczał z uwagi na błąd sondy Ph. Poskutkowało to wyłączeniem go, a co za tym idzie odcieniem co2 i pomp nawozowych. Po powrocie zastałem zbiornik z tym czymś na szybach, roślinach i rurach od filtrów(zdjęcia). Mogę prosić o pomoc w identyfikacji tego? Okrzemki,sinice , brunatnice?! Nie wiem jak do tego się zabrać... Parametry wszystkie ok poza po4, poza skala, ale podobno te testy często kłamią...Nie wiem jak wkleić foty z telefonu... Założyłem Ci osobny wątek, nie podpinamy się pod inne wątki - glon glonowi nierówny, tak samo jak parametry w zbiornikach. /Miniu/ Edited November 3, 2015 by Miniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted November 4, 2015 Share Posted November 4, 2015 (edited) Widziadłem dokładnie to samo tylko ray, gdy kolega zakładał sobie 30L.Na start dał "starter" (nazywany 'bakteriami w butelce") Seachem'a. Woda kranówka kh10 GH 20 ph7,6. Podmian nie robił przez 3 tygodnie gdy dojrzewało, ale po tym czasie rośliny nadawały się do wyrzucenia - całe oblepione tym syfem. Walczyliśmy z tym, ale najlepszym rozwiązaniem okazał się restart, wymiana Manado na piasek, zmiana roślin oraz woda z mojego zbiornika. Czyszczenie ręczne nic nie dało (nie chciało zejść), przedawkowywanie Carbo też. Woda utleniona punktowo - brak efektu. Takie mam z 'TYM' doświadczenia. Na twoim miejscu bym podawał dwutlenek węgla i nawozy w dawce 70%, zastąpił rośliny przykryte brązem a ozdoby oczyścił.Poniżej zdjęcia jak to wyglądało. Edited November 4, 2015 by Adamu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korczydar Posted November 4, 2015 Author Share Posted November 4, 2015 No to żeś mnie nie pocieszył... Bawię się zbiornikami już ponad 20 latek, a takiego gnoju jeszcze nie widziałem... Ja mam zbiornik 600l, na żwirze 1-3mm, w podłożu kulki filtusa. Część roślin wciąż rośnie dobrze, a mimo to syf się nie cofa. No nic, będę walczył bo restart to dla mnie ostateczność... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts