DAMKA Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Witam wszystkich!! Kieruje pytanie do bardziej doświadczonych akwarystów. Ostatnimi dniami stwierdziłem że zamienię mój korzeń w akwarium na drzewko. Zakupiłem w sklepie akwarystycznym mech jawajski ( bardzo mi się podobał ) i za pomocą bawełnianej nici zamocowałem go do gałęzi korzenia. Niestety wiele źródeł podaje że mech jawajski jest raczej cieniolubny a mój korzeń w akwarium jest nad samą świetlówką. Dodam jeszcze że posiadam 30l akwarium o standardowych rozmiarach obsada to 3 gupiki pawie oczko oraz 3 Otoski - pozbierane od znajomych z przerybionych zbiorników.. oświetlenie to świetlówka juwel daylight 14w + aluminiowy odbłyśnik oraz jako wsparcie ledy 5050 rgb biała barwa to 8500K Nawożę aqua artem według zalecanych dawek Moje pytanie brzmi czy nie zabije mchu przy takim oświetleniu?? ledami raczej doświetlam po wyłączeniu się świetlówki świeci przez 8h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Nic mu nie będzie. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Nic mu nie będzie. To zależy... Wiele osób na forum się z tym nie zgodzi z jednego powodu. Glony... przy bezpośrednim oświetleniu bardzo lubi pokrywać się glonami nitkowatymi i ciężko to potem zwalczyć. Jeżeli dasz radę do tego nie dopuścić to rzeczywiście nic mu nie będzie. Co do samego mchu, pamiętaj przycinać bo szybko się rozrasta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Tam wcale nie ma tak dużo światła jak autor sugeruje. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DAMKA Posted September 21, 2015 Author Share Posted September 21, 2015 OK w takim bądź razie dorzucę zdjęcie jak to wygląda gdy świeci się świetlówka wtedy może będzie wam łatwiej ocenić sytuacje A mam jeszcze jedno pytanie mój obecny skład roślinny to: - Alternanthera reineckii roseafolia - mech jawajski - cabomba aquatica Czy taka ilość światła im wystarczy?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts