Jump to content

Roślinka na pierwszy plan

ryszard233
 Share

Recommended Posts

Osobiste doświadczenia z

Staurogyne repens

nie są przyjemne. Pokrywała się glonem szybciej niż Anubias a rosła równie powoli zarówno w 54l przy 0,44w/l jak i w 25l 0,7w/l + kulki pod korzenie. Może coś robiłem nie tak... nie wiem, ale reszta rosła normalnie. Tak to u mnie wyszło ale nie znaczy to, że Tobie się nie uda.

Możesz spróbować - nic nie zaszkodzi.

Ja mam sentyment do Lotosa - nie jestem pewien co do nazwy więc nie będę pisał... a wygląda tak:

post-21434-0-04392900-1442740786_thumb.jpg

Dla porównania wielkości Bystrzyk się wbił na zdjęcie:)

Trzeba tylko pilnować by nie puszczał "sadzonek" bliżej niż 5cm od szyby bo będzie brzydko wyglądać... baldachim z liści i łodygi. Jak się ładnie poprowadzi między planem 1/2 to warto trzymać.

Dodatkowo szybko się rozrasta - zaczynałem od małej pojedynczej sadzonki a po miesiącu są 4 "duże".

Ciekawe jest to, że gdy miałem roślinkę w 25L jako główną to nie urosła tak duża jak ta na zdjęciu (w 450l)...

Eleocharis Parvula

BaniakMaster, hodowałeś to przy 0,4w/l i standardowym nawożeniu? Mi rosła bardzo powoli i z czasem zmarniała. Pytam, bo książki to jedno a doświadczenie co innego.

Można by też siębawić "Marsilea hirsuta" - ta mi się ładnie udała w zaprzyjaźnionym zbiorniku.

A może "sagittaria subulata" (z tym, że to rośnie od 6-10cm wysokie, niżej jest problem utrzymać)? Jeżeli u mnie przy 60cm wysokości zbiornika i słabym świetle rośnie i nie pokrywa się glonem to urośnie wszędzie:P