ryszard233 Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Cześć. Potrzebuje roślinki na pierwszy plan akwarium ze światłem 0.45w/l (3x18w)- akwarium 112l. Akwarium będzie bez Co2, na ziemi ogrodowej. Myślałem o Staurogyne repens. Może podrzucicie jakieś propozycje..Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Osobiste doświadczenia z Staurogyne repens nie są przyjemne. Pokrywała się glonem szybciej niż Anubias a rosła równie powoli zarówno w 54l przy 0,44w/l jak i w 25l 0,7w/l + kulki pod korzenie. Może coś robiłem nie tak... nie wiem, ale reszta rosła normalnie. Tak to u mnie wyszło ale nie znaczy to, że Tobie się nie uda. Możesz spróbować - nic nie zaszkodzi. Ja mam sentyment do Lotosa - nie jestem pewien co do nazwy więc nie będę pisał... a wygląda tak: Dla porównania wielkości Bystrzyk się wbił na zdjęcie:) Trzeba tylko pilnować by nie puszczał "sadzonek" bliżej niż 5cm od szyby bo będzie brzydko wyglądać... baldachim z liści i łodygi. Jak się ładnie poprowadzi między planem 1/2 to warto trzymać. Dodatkowo szybko się rozrasta - zaczynałem od małej pojedynczej sadzonki a po miesiącu są 4 "duże". Ciekawe jest to, że gdy miałem roślinkę w 25L jako główną to nie urosła tak duża jak ta na zdjęciu (w 450l)... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Liaeposis brasiliensis, Cryptocoryne parva.Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaniakMaster Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Eleocharis Parvula Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamu Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Eleocharis Parvula BaniakMaster, hodowałeś to przy 0,4w/l i standardowym nawożeniu? Mi rosła bardzo powoli i z czasem zmarniała. Pytam, bo książki to jedno a doświadczenie co innego. Można by też siębawić "Marsilea hirsuta" - ta mi się ładnie udała w zaprzyjaźnionym zbiorniku. A może "sagittaria subulata" (z tym, że to rośnie od 6-10cm wysokie, niżej jest problem utrzymać)? Jeżeli u mnie przy 60cm wysokości zbiornika i słabym świetle rośnie i nie pokrywa się glonem to urośnie wszędzie:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Ja mam teraz Elocharis Acicularis, 0.5 W/l aktualnie do tego w zacienionym miejscu akwa i rośnie bardzo szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts