Gwiazda97 Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 (edited) Witam. Nie było mnie sporo czasu gdyż żadnych problemów nie było. Teraz w sumie też nie ma, ale przydałoby się kilka zmian i wyjaśnień .A mianowicie:-Czy takie ustawienie deszczowni i wlotu filtra jest prawidłowe? -Mam plagę ślimaków. Czy zastosowanie pułapek będzie przynosiło efekty? Innego rozwiązania chyba nie ma-ślimaki na pewno złożyły jaja, a więc sumiennie bym dzień w dzień pozbywał się zawartości pułapki i może w przeciągu kilku miesięcy tego cholerstwa by nie było. Jaka przynęta byłaby najlepsza? Kiełże czy coś w tabletkach?-Zastanawiam się nad zmianą oświetlenia. Mam teraz 2xT8 30W. Zostawić te T8 i dodać 1xT5 39/45W czy zrobić jakoś inaczej? Świetlówki w T8 muszę koniecznie wymienić gdyż ich jakość daje wiele do życzenia. Stawiałbym na sylvanię 6500K/8000K/10000K. Nie chcę robić solarki dla ryb także wolałbym pozostać przy 2xT8 i dorzucić jedną T5. Chcę wymienić ze względu na to, że byłoby to 0.5W/l także na spokojnie można sporą ilość roślin uprawiać. Myślałem nad Eleocharis Parvula, Ludwigia Arcuata, jakaś Valisneria, może Limnophilia Sessiflora, Rotala Rotundifolia, Hygrophilia Balsamica, Cryptocoryne Wendti, Marsilea Hirsuta, coś pływającego (rzęsa?) -Jakie nawożenie do roślin? Jestem kompletnie zielony w te klocki... Na pewno postawiłbym CO2. Wolałbym kombinować z solami niż kupować gotowce. Co sądzicie? Jak jeszcze coś przyjdzie mi do głowy to będę pPozdrawiam. Edited September 19, 2015 by Gwiazda97 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Co do plagi ślimaków to zazwyczaj starczy trochę mniej karmić, ale jak już chcieć je wyłapywać to polecam ugotowaną marchewkę w jakimś plastikowym pudełeczku. Zostaw na noc, rano będzie ślimakowa marchewka do wyciągnięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwiazda97 Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Niby tak, ale czy ufasz polskim marketom? Aktualnie warzywa są pełne metali ciężkich, a skutki tego syfu w akwarium nie są zbyt miłe. Wolałbym kombinować z pułapkami. Mogę się mylić, nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 (edited) No to jak nie warzywa, to faktycznie zostają jakieś tabletki/granulki dla ryb. Ewentualnie można wpuścić na żer parę helenek, szybko potrafią załatwić sprawę Do niedawna też miałam duży problem ze ślimakami, ale ograniczenie jedzenia dla ryb i zgarnianie resztek zaraz po posiłku + parę helmetów do wyjadania wszystkich glonów + wyciąganie ślimaków przy podmianach sprawiło, że właściwie zostały pojedyncze. Edited September 19, 2015 by yuurei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwiazda97 Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 W sumie to może być dobry pomysł. Po co wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na pułapki skoro można użyć pudełka np. po lodach. Chyba, że to też jakieś złe substancję uwalnia . Helenek nie chcę za bardzo. Sześć militarniaków zabawia od kilku miesięcy u mnie. Chociaż ostatnio zacząłem wygrywać z zielenicami i okrzemkami także mniej żarcia dla nich się ostało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
edmun Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 -Mam plagę ślimaków. Czy zastosowanie pułapek będzie przynosiło efekty? Innego rozwiązania chyba nie ma-ślimaki na pewno złożyły jaja, a więc sumiennie bym dzień w dzień pozbywał się zawartości pułapki i może w przeciągu kilku miesięcy tego cholerstwa by nie było. Jaka przynęta byłaby najlepsza? Kiełże czy coś w tabletkach? Jak nie będziesz przekarmiał zbiornika, to ślimaki same z siebie znikną po jakimś czasie. Swojego pięknego czasu sam walczyłem z plagą, w końcu odpuściłem. Pułapka (znany grzybek z tabletkami) nie zwabił mi ślimaków a krewetki i kosiarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts