adrian033 Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 (edited) Witam, mam problem i postanowiłem zaczerpnąć fachowej porady na forum, akwarium te mam od 19 miesięcy, nie zmiennie światło świeciło przez 10h na dobę aż do tej pory, za pierwszym razem myślałem iż po prostu przepaliła się świetlówka i trzeba kupić nową i też tak zrobiłem. Założyłem nową i zaś moje akwarium rozjaśniło się pełną barwą, niestety tylko na dwa dni, bo teraz świetlówka zachowuje się identycznie jak ta poprzednia, która świeciła 19 miesięcy.Wymieniłem również starter ale to nie pomogło.Może ktoś miał podobny problem i jak go rozwiązał? Edited September 18, 2015 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Masz tam tylko jedną świetlówkę czy dwie. Świetlówki się raczej nie przepalają. Podaj dokładne objawy. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Jedna świetlówka wygląda to tak jak by brakowało nie wiem może mocy odpowiedniej tzn jej spadek i przez to świetlówka tylko delikatnie świeci w akwarium jest półmrok ale nowa świeciła normalnie przez dwa dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Statecznik magnetyczny jak rozumiem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrian033 Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 (edited) Nie wiem, to się da wymienić? Edited September 20, 2015 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Pewnie, wnioskuję, że to statecznik magnetyczny, po tym, że miałeś tam starter. Jednak mogę się tylko domyślać co tam tak na prawdę jest. Daj fotki najlepiej. Jeśli masz statecznik magnetyczny, to sprawdził bym okablowanie wszędzie, czy nic nie pośniedziało. Świetlówka jest na 100% o tej samej mocy? Statecznik jest ściśle dobrany do świetlówki. Jeśli nadal wszystko jest ok to masz opcję 1. mało prawdopodobną, czyli, że nowo zakupiona świetlówka miała jakąś wadę techniczną oraz opcja nr 2 czyli, że masz uszkodzony statecznik. Przy czym polecam kupić sobie statecznik elektroniczny, magnetyczny to piekarnik, poza tym szybciej zużywa świetlówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts