WitoldM Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Na dniach wreszcie będę miał RO, chcę obniżyć twardość z GH = 26 i KH = 13, do około GH = 8 - 10 i KH = 4 - 5.Obsady docelowej właściwie nie mam jeszcze ale pozostało tam kilka niedobitków z dawien dawna, których mimo wszystko nie chce utłuc tym obniżaniem.Zamierzam zrobić podmiankę na czyste RO, Podmieniając codziennie 30% wody, czyli z moich rachunków wynika, że było by to jakieś 3 podmianki. Wodę zamierzam lać dość powoli.Dodatkowo w dalszym etapie, zamierzam mieszać RO z kranówą aby uzyskiwać takie parametry. Problemem jest dysproporcja wapnia do magnezu w mojej wodzie. Magnezu mam 385 mg CaCO3/l czyli 150 mg/l Ca. Magnezu mam około 20 mg/l. Dla uproszczenia przyjmijmy, że chcę uzyskać KH w okolicach 4. W takim wypadku powinienem mieszać RO z kranówą w stosunku 2:1. W tym momencie będę miał Ca około 45mg/l i Mg w okolicach 6 mg/l. Jeśli dobrze rozumuję, dodając MgSO4 * 7H20 nie zmienię wtedy KH(sól niewęglanowa) i będę mógł wyrównać braki w magnezie. Pytania:-Czy dobrze przemyślałem temat szybkości podmian?-Czy powinienem odłączyć CO2 na czas podmian(w wodzie miękkiej się chyba lepiej rozpuszcza, dodatkowo taka woda ma gorsze właściwości buforowe)?-Czy mój pomysł mieszania wody RO z kranówą jest ok, czy może radzicie używać w całości RO zmineralizowanej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts