Evaa Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Witam wszystkich Mam do was pytanie odnośnie podłoża do mojego akwarium 210l.(zamierzam mieć też kiryski) A więc jakie podłoże mi polecacie dla roślinek i dla kirysków? (żeby nie było drogie) Zamierzam mieć roślinki nie bardzo wymagające. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Piasek + kulki GT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aisulim Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Może to być piasek do piaskownic tylko poczytaj/poszukaj takiego który nie zmienia parametrów wody. Reszta tak jak napisał Krzysiek Dla ryb dennych jak i pielęgniczek nie ma innego odpowiedniego podłoża jak piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evaa Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 A takie rozwiązanie może być : żwir bez ostrych krawędzi o granulacji 1-3mm + substrat nawozowy pod spód ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Piasek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evaa Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 A znajdę czarny piasek lub takie ceglany czy tylko białe są ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 Naturalny piasek do piaskownic, polecam z OBI. Piach Ci coś zrobił, że będziesz teraz pytać o każde inne podłoże kiedy przy kiryskach jest tylko jedno właściwe podłoże? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evaa Posted May 21, 2015 Author Share Posted May 21, 2015 Nie pytam o każde inne podłoże tylko o jego kolor. W końcu to forum aby się czegoś dowiedzieć, a niestety nie jestem w tym obeznana jak inni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted May 21, 2015 Share Posted May 21, 2015 (edited) Piasek nie równa się piasek. Są różne kolory ale to zależne od występowania minerałów i pochodzenia piasku. Dla ryb nie znaczenia wiekszego kolor, hodując żywe zwierzęta stwórzmy im warunki zbliżone do naturalnych. Jak Krzysiek napisał najlepszy będzie piach z marketu budowlanego. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Edited May 21, 2015 by TLB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybaczkowicz Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Ja u siebie używam piasku do piaskownic z atestem, z marketu budowlanego. Nie jest to duży wydatek, a nie sprawdzam już potem czy woda nie zmienia parametrów. Chociaż może za dużo pokładam w nim zaufania . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 a nie sprawdzam już potem czy woda nie zmienia parametrów. Chociaż może za dużo pokładam w nim zaufania No to radzę sprawdzić, czy ten piach ma wpływ na parametry wody w zbiorniku, bo może przez Twoją wiarę w podłoże, cierpią mieszkańcy akwarium (o ile w nim są) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts