Jump to content

Miquk
 Share

Recommended Posts

Witam, chciałbym zapytać o zdanie użytkowników, czy komoda przedstawiona na zdjęciach wytrzyma obciążenie 160 litrowego akwarium? 

Trochę informacji:
-boczne 2 ściany, oraz 2 środkowe(te od szuflad) wykonane z płyty wiórowej grubości 18mm
-płyta u góry 18mm + blat 26mm
-dolna płyta 18mm
-ściana tylna wykonana z płyty paździerzowej 

Sprawdzałem jak stoi ta komoda i tutaj jest problem. Mimo iż posiada 2 ściany w środku które dobrze ją wzmacniają to nie opierają się one o podłoge w pokoju.
W rzeczywistości komoda stoi na przedniej dokładce i  ścianach bocznych.

Najprostsze rozwiązania które przyszły mi do głowy to:
-skręcenie półek ze ścianami bocznymi i tymi od szuflad co zapobiegnie złożeniu się komody
-wsunięcie pod komodę pod miejsca w których przypadają ściany środkowe warstwy płyt wiórowych co da oparcie 2 dodatkowych nóg.

Proszę o porady i wypowiedzi :) gallery_20740_183_2079999.jpggallery_20740_183_1681228.jpg

Te plecy właśnie odpadają niestety bo nie mam funduszu, Tata ma dużo do czynienia z technicznymi sprawami mówi że spokojnie to wytrzyma ponieważ sam blat daje dużą powierzchnie rozkładu sił. Ale wolałem zapytać i się upewnić. Skręcenie półek powinno dać podobny efekt uszytwniający co całe plecy a w sumie około 250kg na taką komode to nie jest bardzo dużo :) 

Czekam na inne wypowiedzi, może ktoś ma podobną komode i podobne akwarium :) 

sam blat daje dużą powierzchnie rozkładu sił

Rozkłada tylko siłę działającą od góry i ścianki spokojnie utrzymają ciężar akwa, ale

Skręcenie półek powinno dać podobny efekt uszytwniający co całe plecy

niekoniecznie. Ponieważ plecy z pilśni ( w dodatku mocowane pewnie na malutkie gwoździki ) nie zabezpieczają mebla przed składaniem się w bok ;)

Jeżeli nie masz funduszy na całe plecy to zrób chociaż trójkątne wstawki z wiórówki ( mocowane na konfirmaty ), łączące część blatu z bokami i część dołu z bokami.

Edited by Sławek121

W sumie po przeanalizowaniu sprawy postanowiłem że zrobię te plecy. Powierzchnia 3 płyt o wymiarze 37,5 x 69,5 to niecały m2 a nie trzeba obklejać boków więc wyjdzie ok 30-40zł, a wiem że nie ma co ryzykować.
Dziękuję za wypowiedzi :)