Miquk Posted November 22, 2014 Share Posted November 22, 2014 Witam, chciałbym zapytać o zdanie użytkowników, czy komoda przedstawiona na zdjęciach wytrzyma obciążenie 160 litrowego akwarium? Trochę informacji:-boczne 2 ściany, oraz 2 środkowe(te od szuflad) wykonane z płyty wiórowej grubości 18mm-płyta u góry 18mm + blat 26mm-dolna płyta 18mm-ściana tylna wykonana z płyty paździerzowej Sprawdzałem jak stoi ta komoda i tutaj jest problem. Mimo iż posiada 2 ściany w środku które dobrze ją wzmacniają to nie opierają się one o podłoge w pokoju.W rzeczywistości komoda stoi na przedniej dokładce i ścianach bocznych.Najprostsze rozwiązania które przyszły mi do głowy to:-skręcenie półek ze ścianami bocznymi i tymi od szuflad co zapobiegnie złożeniu się komody-wsunięcie pod komodę pod miejsca w których przypadają ściany środkowe warstwy płyt wiórowych co da oparcie 2 dodatkowych nóg.Proszę o porady i wypowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 22, 2014 Share Posted November 22, 2014 Ten blat jest lity, czy "pusty" w środku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miquk Posted November 22, 2014 Author Share Posted November 22, 2014 Blat jest lity, wykonany z płyty wiórowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 22, 2014 Share Posted November 22, 2014 W takim razie wymień plecy na płytę wiórową, daj podpory pod ścianki od szuflad i spokojnie stawiaj akwa Skręcenie półek ze ściankami nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miquk Posted November 22, 2014 Author Share Posted November 22, 2014 Te plecy właśnie odpadają niestety bo nie mam funduszu, Tata ma dużo do czynienia z technicznymi sprawami mówi że spokojnie to wytrzyma ponieważ sam blat daje dużą powierzchnie rozkładu sił. Ale wolałem zapytać i się upewnić. Skręcenie półek powinno dać podobny efekt uszytwniający co całe plecy a w sumie około 250kg na taką komode to nie jest bardzo dużo Czekam na inne wypowiedzi, może ktoś ma podobną komode i podobne akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 22, 2014 Share Posted November 22, 2014 (edited) sam blat daje dużą powierzchnie rozkładu sił Rozkłada tylko siłę działającą od góry i ścianki spokojnie utrzymają ciężar akwa, ale Skręcenie półek powinno dać podobny efekt uszytwniający co całe plecy niekoniecznie. Ponieważ plecy z pilśni ( w dodatku mocowane pewnie na malutkie gwoździki ) nie zabezpieczają mebla przed składaniem się w bok Jeżeli nie masz funduszy na całe plecy to zrób chociaż trójkątne wstawki z wiórówki ( mocowane na konfirmaty ), łączące część blatu z bokami i część dołu z bokami. Edited November 22, 2014 by Sławek121 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dunay Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Plecy są niewidoczne. Nie masz jakichś starych szafek z płyty? Albo choćby nomi czy inny market budowlany. Dotną Ci za darmo, m2 takiej szarej płyty to też śmieszne pieniądze. Pokombinuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miquk Posted November 24, 2014 Author Share Posted November 24, 2014 W sumie po przeanalizowaniu sprawy postanowiłem że zrobię te plecy. Powierzchnia 3 płyt o wymiarze 37,5 x 69,5 to niecały m2 a nie trzeba obklejać boków więc wyjdzie ok 30-40zł, a wiem że nie ma co ryzykować.Dziękuję za wypowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts