Libis Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Witam, jakiś czas temu miałem wysyp glonów w moim akwa 112l (no3 na poziomie 50 i chyba to jest przyczyną). Do walki z glonami postanowiłem kupić kilka kosiarek- Grubowarg syjamski. Jak przyniosłem ryby do domu zauważyłem, że jedna różni się od pozostałych. I teraz mam pytanie do Was, która z nich to prawdziwa kosiarka a nie fałszywa? Ryba nr 1: Ryba nr 2: Która z nich to kosiarka prawdziwa czyli grubowarg syjamski czyli Crossocheilus oblongus? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Killi Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 Ryba 2 to kosiarka Crossocheilus oblongus, ponieważ czarny pas biegnący przez ciało wchodzi także na pletwę ogonową. Ryba posiada także bezbarwne płetwy.Ryba 1 to Garra cambodgiensis, czyli "fałszywa kosiarka", ponieważ czarny pas biegnący przez ciało nie wchodzi na płetwę ogonową a kończy się u jej nasady. Ryba posiada pomarańczowo zabarwione płetwy (po za piersiowymi). Z glonami (NO3, PO4) walczy się odpowiednio dobraną obsadą i podmianami wody a nie kupując ryby, które mają zlikwidować skutek, a przyczyna problemu nadal zostaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Libis Posted August 27, 2014 Author Share Posted August 27, 2014 Ryba 2 to kosiarka Crossocheilus oblongus, ponieważ czarny pas biegnący przez ciało wchodzi także na pletwę ogonową. Ryba posiada także bezbarwne płetwy. Ryba 1 to Garra cambodgiensis, czyli "fałszywa kosiarka", ponieważ czarny pas biegnący przez ciało nie wchodzi na płetwę ogonową a kończy się u jej nasady. Ryba posiada pomarańczowo zabarwione płetwy (po za piersiowymi). Z glonami (NO3, PO4) walczy się odpowiednio dobraną obsadą i podmianami wody a nie kupując ryby, które mają zlikwidować skutek, a przyczyna problemu nadal zostaje. Niestety potwierdziłeś moje obawy co do kosiarek. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że kosiarki nie pomogą mi na dłużą metę z glonami. No3 mam na poziomie 50, po4 = 0. Tak jak napisałeś walczę z no3 podmianami wody, oraz nawożeniem Fe ponieważ miałem na poziomie <0.02 i podejrzewam, że to blokuje wzrost roślin przez co przegrywają walkę z glonami o no3. Kosiarki miały mi tylko pomóc w usuwaniu już istniejących glonów. Wieksze glony wyciągam szczypcami, z mniejszymi jest to zbyt pracochłonne, a w szczelinach na korzeniach wręcz niemożliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted August 27, 2014 Share Posted August 27, 2014 (edited) Masz za duże NO3, a za małe PO4. Stosunek powinien być 1/10. Podmiany robi się raz w tygodniu ok 20%, jeśli mimo takich podmian masz tak duże NO3 to poszukaj i wyeliminuj przyczynę. Jak załozysz temat w odpowiednim dziale i opiszesz akwa wg schematu to na pewno ktoś Ci doradzi co jest nie tak. Edited August 27, 2014 by V_i Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts