Fubu Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Czy ryby mogłby się udusić gdyby w nocy brakło prądu i filtr wraz z napowietrzaczem przestał by chodzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Nie udusiłyby się... Jeśli filtr nie jest strasznie zasyfiony to nawet flora bakteryjna jakoś strasznie by nie ucierpiała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fubu Posted July 24, 2014 Author Share Posted July 24, 2014 To do czego służy napowietrzacz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian Anioł Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Do napowietrzania. Czyli ruchu taflą wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Ja w nocy w akwariach wszystko oprócz grzałki mam wyłączone i rybom jest dobrze. Powietrze naturalnie przenika do wody poprzez jej taflę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 (edited) Ten cały napowietrzacz poza hałasowaniem nie ma żadnego sensu.(wywaliłbym go odrazu) Napowietrzanie odbywa się tak czy inaczej w wyniku ruchu tafli wody, więc wystarczy skierować wyloty filtrów tak aby poruszały taflę. Sam filtr warto aby chodził 24h, ponieważ ma za zadanie neutralizowanie szkodliwych związków amonowych i azotowych... które "produkowane" są przez 24h. Jednorazowa awaria nie powinna zaszkodzić, ale regularne wyłączanie filtrów na noc może odbić się negatywnie na kondycji ryb. Edited July 24, 2014 by gregotsw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 24 godzinna praca filtra w akwarium to konieczność. Ja w nocy w akwariach wszystko oprócz grzałki mam wyłączone i rybom jest dobrze. Powodzenia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts