Aisulim Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu szukam informacji na temat ewentualnego przedawkowania lub podawania carbo "słabej jakości". U siebie zaobserwowałem takie zjawisko (niestety jeszcze do końca nie potwierdzone w praktyce), że po wlaniu carbo (nieznanego producenta) na drugi dzień na tafli wody pojawia się film bakteryjny dosyć gruby (podawane carbo ok.1ml/dobę, akwa 30l). Mimo tego, że wylot filtra jest ustawiony tak aby rozbijał taflę wody, film utrzymuje się. Staram się ustalić czym jest spowodowane pojawianie się filmu bakteryjnego, czy może to tylko przypadek, że pojawia się właśnie po wlaniu carbo. Trzy dni temu robiłem podmianę wody w 20% (akwa 30l) i do dziś nie pojawił mi się film (carbo nie bylo podawane). Będę obserwował co się dzieje na tafli. Wiem, że może to moja głupota, że dałem sobie wcisnąć tańsze carbo w sklepie. Na szczęście na rośliny jak i na obsadę nie wpływa to w żadnym stopniu. Parametry wody też są stabilne. Czy zaobserwowaliście u siebie może takie zjawisko lub wiecie jakie skutki może mieć przedawkowanie węgla w płynie? Serdecznie dzięki za wszelkie odpowiedzi Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez Aisulim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio764 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 (edytowane) Wiesz co , dałeś mi do myślenia , lałem carbo w ilości 4 ml na akwa 126L ( netto 100 ) i miałem film bakteryjny na tafli pomimo poruszania jej przez deszczownię , od trzech tygodni stosuję ocet , co tydzień zwiększając dawkę narazie wlewam 4 ml i tak się teraz zastanawiam , że od tamtej pory filmu BRAK . Może coś w tym jednak jest , lub to jakiś zbiek okoliczności ? Carbo było aqua art. Edytowane 14 Kwietnia 2014 przez grzesio764 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek121 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Ja stosuję Carbo w 12 akwariach, tylko w 2 z nich występuje regularnie film białkowy. W związku z tym jestem daleki od łączenia powstawania filmu z podawaniem Carbo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.