Jump to content

Rurka zamiast bambusa lub pcv

ERwinOZ
 Share

Recommended Posts

Zacznę od tego, iż planowałem kupić rurkę do akwarium. Zastanawiałem się nad bambusem, ale opinie o psuciu się bambusa po pewnym czasie zraziły mnie do tej opcji. Rurka pcv w akwarium też nie wydawała mi się zbyt ciekawym pomysłem. Wydaje mi się że moje rozwiązanie wygląda lepiej od rurki pcv i nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu. Jako, że nie widziałem nigdzie wcześniej tego pomysłu postanowiłem podzielić się nim z wami.

Do wykonania rurki która będzie wam służyć za kryjówkę, lub inny element użytkowy akwarium potrzebujemy jedynie tubki takiej w której znajdują się okrągłe tabletki musujące od witaminy c lub podobnych. Tubka ma około 12-14 cm długości oraz 2,5 cm średnicy. Tubkę taką dokładnie obdzieramy z naklejek, a pozostały klej czyścimy jakimś środkiem na bazie spirytusu. Denaturatem klej schodzi szybko i sprawnie, pozostaje jedynie gładka powierzchnia. Następnie według uznania możemy odciąć lub pozostawić dno. W przypadku obcinania końce musimy wygładzić papierem ściernym. Tak przygotowaną rurkę opalamy nad kuchenką gazową. Trzeba to robić delikatnie i stopniowo, ponieważ kiedy przesadzimy z temperaturą rurka zacznie się odkształcać a nawet topić.  Proponuję opalać chwilkę a następnie czekać aż wystygnie i czynność te powtarzać aż do uzyskania pożądanego przez nas koloru. Osobiście nie opalałem jej w środku,ale takie coś wydaje mi się również możliwe . Gdy rurka ostygnie możemy dokładnie umyć pod wodą, oraz porządnie wytrzeć ręcznikiem. Kolor nie powinien z niej schodzić. 

Może efekty nie są powalające, ale dla mnie jak najbardziej zadowalające. Według mnie wygląda to lepiej niż pcv obklejane kamyczkami czy tym podobne i co najważniejsze jest za darmo :) W akwarium mam ją dopiero od kilku godzin, ale nie wydaje mi się, że tak przygotowana rurka będzie barwić, lub inaczej szkodzić naszemu akwarium :)

Poniżej przedstawiam kilka zdjęć poglądowych na efekty mojej pracy :)

Proszę o wasze opinie i uwagi :)

post-17887-0-90389800-1384946930_thumb.jpg

post-17887-0-39552700-1384946932_thumb.jpg

post-17887-0-46194600-1384946934_thumb.jpg

post-17887-0-29188300-1384946936_thumb.jpg

Wiesz może z jakiego jest tworzywa?Czy nie reaguje z wodą i czy to opalanie nie spowoduje jakiejś reakcji?Ja bym nie ryzykował tym bardziej że efekt nie jest powalający,a taką kryjówkę można zrobić z samych kamieni.

Edited by belzebub532

Nie sądzę, żeby tubka na tabletki musujące była wykonana z jakiegoś trującego plastiku. Chyba, że faktycznie podczas opalania zachodzi jakaś reakcja, ale raczej mała na to szansa :) Gdyby coś się zaczęło dziać nie tak to poinformuje was, ale na razie nic się nie dzieje i nie planuje tego wyciągać z akwarium . Poświęcę się dla dobra nauki :)

Kto chce kryjówkę z kamieni niech robi z kamieni a jak ktoś chce z rurki, albo chce zrobić inkubator/grotę dla glonojada to wydaje mi się, że to jest ciekawy pomysł :)

Niestety nie mam zmysłu artystycznego, ale z pewnością wielu z forumowiczów taki posiada, a mój pomysł daje szerokie możliwości  modyfikacji, więc jeśli komuś będzie chciało się go powielić i osiągnie jakiś ciekawy efekt to bardzo proszę o dodawanie własnych fotek :)

Edited by ERwinOZ