d3zet Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 (edited) Otóż postanowiłem wytoczyć walkę moim ślimakom w akwarium (25L). Przez pierwsze 3-4 tygodnie było OK! (zrobiłem totalny reset, umyłem wszystko dokładnie, ale widocznie jedna czy dwie sztuki się przemycił... :/) Słyszałem, że dobrym rozwiązaniem do 25L będzie ŚLIMAK HELENA. Czy to prawda? Na razie ślimaków jest stosunkowo mało, czy jedna wystarczy? Moje ślimaki to coś takiego (nie wiem jaki to rodzaj): Edited November 14, 2013 by d3zet Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 To Zatoczek.Jeśli nie masz ich dużo to wyławiaj ręcznie.Jak będziesz miał plagę to dwie Helenki wystarczą na taki litraż.. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3zet Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Właśnie na razie jest mało, i w miarę możliwości jestem w stanie je wyławiać, aczkolwiek wcześniej (przed resetem) też na początku było mało, a potem cała plaga, dlatego wole zapobiegać. Może lepiej na początek zainwestować już w jedną aby to kontrolować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 (edited) Kupno Helenki to śmieszne pieniądze Kup pięć i masz problem z głowy. Edited November 14, 2013 by Sławek121 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3zet Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 A jakieś charakterystyczne informacje? Jak się je wprowadza etc? Muszę się przejść po mieście i sprawdzić czy w ogóle mają u mnie takie ślimaczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 A jakieś charakterystyczne informacje? Jak się je wprowadza etc? Charakterystycznie wrzucasz je do zbiornika. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 (edited) Charakterystycznie wrzucasz je do zbiornika. Loc jest masa opisów dotyczących adaptacji ryb i krewetek, nie dziw się, że początkujący pyta o adaptację Helenek ( i nie rób sobie jaj ). Ale faktycznie d3zet, wpuszczasz je po prostu do akwa i tyle-są małowymagające. A nawet jak są wymagające bardziej niż myślimy, to nikt tego chyba nie stwierdził i nie opisał. Edited November 14, 2013 by Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Jaką masz obsadę w tym zbiorniku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3zet Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 (edited) Pewnie zaraz zostanę zjechany za obsadę, ale 2 gupiki, 2 platki, kiryska oraz neonka. Stosowałem zasadę 1l wody = 1cm rybka. Wszystko by się zgadzało Rybkom wydaje się żyć dobrze, gdyż są bardzo aktywne. Co w przypadku gdy nie znajdę u siebie w mieście helenki? Takie zamawianie z sieci jest OK? Edited November 14, 2013 by d3zet Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Mogłem nie pytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 (edited) Zjechany niekoniecznie, ale obsada do wymiany. Edited November 14, 2013 by Sławek121 Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3zet Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Z jakiego konkretnie powodu do wymiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 A to już zapraszam do działu Obsady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts