Jump to content

Chora molinezja czrna.


Rychu
 Share

Recommended Posts

Witam. Tak jak w temacie mam chorą molinezje (a przynajmniej tak mi sie wydaje). A więc zauważyłem że zrobił jej się biały brzuszek od skszeli aż po odbyt i robi od kilku dni białą kupkę ;) Wydaje mi się równierz że przeżedza jej się płetwa ogonowa i piersiowe. Proszę o pomoc i dziekuję z góry za rady :)

 

 

Ps: Dodam zdj jak mi się uda zrobić

 

Wysyłane z mojego ZTE-BLADE za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Aby prawidłowo zdiagnozować chorobę i jej przyczyny potrzebne jest jak najwięcej informacji o warunkach w jakich żyje obsada.

Nie podałeś żadnych.

1. Litraż zbiornika.
2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb.
3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas.
4. Gatunki i ilość ryb.
5. Ilość i rodzaj roślin.
6. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp.
7. Stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp.
8. Parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.).
9. Temperatura w zbiorniku.
10. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra).
11. Problem jaki mamy z podopiecznymi (dokładne objawy, zachowanie, od kiedy zaobserwowane).
12. Zdjęcie chorej rybki.

13. Zdjęcie zbiornika.

Link to comment
Share on other sites

Dobrze już podaje parametry. A więc: Baniak ma 60l. Został zalany 2 tygodnie temu. Niestety dojrzewał tylko 1 tydzień ponieważ poprzedni pęk na spodzie i przez ten czas rybki były w wiadrze i musiałem je jak najszybciej przełożyć :( Filtr wewnętrzny AQUA SZUT AC 230V 3W IPX8 Qmax=340 l/h. Obsada to 2 molinezje, 2 mieczyki, 3 kiryski. Miałem jeszcze gupiki, ale w akwa była ospa i one nie wytrzymały :( . Nie znam się na roślinach, więc dużo tu nke napisze. Miałem takie plakietki do nich jak je kupowałem, ale jak mi pęk porzedni zbiornik to gdzieś poginęły :/ Mam napowietrzacz i grzałkę 50W z termostatem. Pokarm mam suchy z Tropical różne rodzaje i mięsny mrożony. Podawałem też lek na ospę Dajana Bioicht. Co do nawozów to się za bardzo nie znam i ich nie używałem. Parametrów wody nie znam, ale zamierzam się wybrać po testy w najbliższym czasie. Temperatura wody to 25,5°C. Wodę podmieniam raz w tygodniu 10l. Problem z rybką opisałem wyżej. Zdj postaram się dodać w najbliższym czasie bo nie mam teraz sprawnego aparatu :(



A i proszę o wyrozumiałość ponieważ jestem początkujący i się za bardzo nie znam na akwarystyce. Jeżeli popełnię jakiś błąd to to dziękuje za wskazanie mi go i pomoc w rozwiązaniu.




 

Edited by Rychu
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...