koberka Posted November 11, 2013 Share Posted November 11, 2013 (edited) Jestem nowa na tym forum ( a właściwie reaktywuje stare konto ) , więc wszystkich pozdrawiam. Zbiornik 60 l 60x30x30 Proponowana przeze mnie obsada: 10-15 neonków innesa (ławica) 5 kirysków panda lub 2-3 helenki , lub krewetki (jako czyściciele) 1+2/3 zmienniak plamisty (platka) jako królewski lud w akwarium. Rośliny: Szczerze? Nie znam się na tym proponujcie ! Tylko łatwe w pielęgnacji! Filtr: Aquael kaskada FZN 2 Grzałka : 25W Napowietrzacz : mam zamiar kupić doradźcie mi o jakim przepływie. W sprawie roślin trzeba stosować Co2 i jakieś specjalne lampy czy witaminy ? Jaki żwirek , na jaką grubość? Czy coś jeszcze? O czymś zapomniałam , pominęłam ? Docelowo ma być 25 C. PS. Baniaczek jeszcze nie gotowy , zaczyna się dla mnie wyższa szkoła jazdy i póki co nawet woda nie stoi Proszę o wyrozumiałość dopiero zaczynam . kapio0987 Dziękuje za radę czy mogłabym zamiast platek mieć prętnika karłowatego , wiem że to nie ten biotop , ale z bojka rezygnuje miałam haremy typu 1+2/3 (haremy były dwa najpierw 1+2 pózniej 1+3 caly czas się biły :/ ) Edited November 12, 2013 by koberka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Ja odradzam platki miałem i często musiałem zmieniać przez nie wodę.15 neonów i 5 kirysków oraz może jeden bojownik. Podłoże piach koniecznie jeśli chcesz kiryski.Rośliny:żabienice(ładna jest tropica) cryptocoryny,moczarka,anubias i jakiś mech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 (edited) Ja odradzam platki miałem i często musiałem zmieniać przez nie wodę.15 neonów i 5 kirysków oraz może jeden bojownik. Podłoże piach koniecznie jeśli chcesz kiryski.Rośliny:żabienice(ładna jest tropica) cryptocoryny,moczarka,anubias i jakiś mech. Jeszcze pytanie odnośnie roślin( na razie obsada taka sama) może być: Anubias ,Nurzaniec , Bakopa ,Kabomba , Echinodorus , Sagittaria , mech jawajski , moczarka , żabienica?? Jakich roślin się pozbyć , które na sam początek są zbyt trudne? Które wywalić ze względu na inne wymagania niż rybki?? Nikt nic już nie napiszę??? Edited November 12, 2013 by koberka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Nie znam tej sagitarii ale z doświadczenia powiem że kabomba przy standardowym oświetlenie brzydko rośnie.Nawozy najlepiej kulki gliniano-torfowe.Jakie masz oświetlenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Na dno piasek, a kirysków 6. W piasek kulki g-t i możesz dokupić Carbo. Te rośliny które wymieniłaś będą CHYBA OK, podaj jakie masz właśnie oświetlenie. Jak być miała właśnie piasek to mogłabyś pomyśleć o jakiś pielęgniczkach (ramireza,kakadu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 12, 2013 Author Share Posted November 12, 2013 Na dno piasek, a kirysków 6. W piasek kulki g-t i możesz dokupić Carbo. Te rośliny które wymieniłaś będą CHYBA OK, podaj jakie masz właśnie oświetlenie. Jak być miała właśnie piasek to mogłabyś pomyśleć o jakiś pielęgniczkach (ramireza,kakadu). W tą sobotę jadę do zoologa by kupić pokrywę więc będzie firmowa żarówka. Przyznam się zaczynam od zera, Ale lubię wszystko z góry zaplanować. Kirysków 6 Platki 1+2 A neonki? Co jeszcze proponujesz? Pielegnice nie za delikatne na początek? Wysłane z mojego Sony Xperia M Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Mam pielęgniczki ramireza i borelli (po parce), nie lubią chemii dlatego trzeba je trzymać w bardzo dobrych warunkach żeby nie zachorowały ale to chyba powinno sie tyczyć wszystkich ryb Uwielbiają żywy pokarm, po żywym wodzeniu się pieknie wybarwiają. Ogólnie to bardzo fajne rybki, miały już kilkukrotnie u mnie tarło - super się obserwuje te zaloty, opiekę nad ikrą itd. Pamiętaj tylko, że to akwarium nie jest za duże, żebyś nie przesadziła z ilością ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 Tak wiem, nie chcę robić zupy rybnej, dlatego się pytam, na razie pielegnice sobie odpuszczę nie czuje się na siłach Jeszcze nie teraz, ale później pomyślę. Czy obsada może być taka: 1+2 platka 10 neonków innesa 6 kirysków panda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted November 13, 2013 Share Posted November 13, 2013 Pomyślałbym nad innymi neonkami np. czerwonymi. I 10 jak dla mnie za dużo, daj 8. I na dno przy kiryskach oczywiście PIASEK Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 13, 2013 Author Share Posted November 13, 2013 (edited) Pomyślałbym nad innymi neonkami np. czerwonymi. I 10 jak dla mnie za dużo, daj 8. I na dno przy kiryskach oczywiście PIASEK Ok na razie zostaje taka obsada tylko redukuję neony.Mam pytanie dot. piasku czy lewy bok może mieć żwirek który będzie ciągnął się od prawie całego lewego boku do prawego, zjeżdżając ku krawędzi i tam będą roślinki a w pozostałej części piasek bez roślin?? Edited November 14, 2013 by Luna Poprawiłam cytowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Ja mam plażę pośród żwirku dla kirysków. Wygląda to tak: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Fajne akwarium.Właśnie o coś takiego mi chodziło Jeszcze 2 pytania czy jeżeli kupię firmową pokrywę z wmontową świetlówką to zmieniać na inną?? I pytanie o napowietrzacz: jaką móc ma posiadać?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Napowietrzacz jest zbędny. Nie musisz kupować Zależy jaka jest moc tej świetlówki. Aby roślinki Ci ładnie rosły to przydało by Ci się 20-25W Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted November 14, 2013 Share Posted November 14, 2013 Woda napowietrza się poprzez ruch więc jeśli masz filtr który nią porusza to tak jak pisze Krzysiek napowietrzacz jest zbędny. Standardowe "brzęczyki" robia sporo hałasu więc jeśli nie muszisz to nie kupuj, po co ma coś hałasować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koberka Posted November 14, 2013 Author Share Posted November 14, 2013 Dziękuję za odpowiedzi i zaangażowanie Proszę moderatorów o zamknięcie tematu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts