dorka Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Witajcie tydzień temu założyłam akwa i chciałabym się dowiedzieć czy wszystko dobrze zrobiłam i czy obsada jaką planuję będzie ok. Sprzęt: Akwarium 60x30x30 (54l) Pokrywa z oświetleniem 15W Grzałka 50W Filtr CARO 600 Flora: Mech jawajski Wąkrotka białogłowa Moczarka wąskolistna Nurzaniec śrubowy Mikrozorium oskrzydlone Nadwódka zmienna Kabomba i coś co nie wiem co to:) Obsada jaką zamierzam mieć: 5 x gupik pawie oczko 6x neon czerwony 1x zbrojnik żaglopłetwy 2x kiryski (jeszcze się zastanawiam jakie) 1x krewetka rc I co myślicie?? I dodam jeszcze zdjęcia baniaczka. A i tło muszę poprawić bo w jednym rogu jest granatowe a reszta czarne:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Zbrojnik odpada bo za małe akwa. Kiryski min. 6. Krewetki - małe stadko. Podłoże paskudne... Sory, zmień bo razi mnie w oczy. Pisownia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Masz za małe akwarium na zbrojniki, kirysy to ryby stadne czyli co najmniej 6, nie dawałbym krewetki, co do gupików, chcesz je rozmnażać? Proponuje więc obsadę: 6x gupik (4 samice+2 samce) 6 kirysów. Gupiki będą ci się mnożyć, dlatego nie dawaj więcej rybek. Mam nadzieję że wiesz że z rybią obsadą musisz jeszcze czekać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik99 Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Gupiki ok z tego co wiem neony czerwone za duże na 54 l :/ zbrojnik nie wiem, nie znam się na tym gatunku, kiryski to stadne rybcie więc musiałabyś ich trzymać więcej niż 2 ale w Twoim akwa myślę że będą się trochę męczyć tym, że nie mogą sobie pobuszować w piasku :/ mogą sobie o bazalt pokaleczyć ,,dzióbki'' :/ A tak swoją drogą to pierwszy raz słyszę żeby ktoś trzymał 1 krewetkę Planowana obsada jak dla mnie do zmiany ( ale niech wypowiedzą się akwaryści z większym doświadczeniem) Zbiorniczek może być całkiem ciekawy jak zarośnie mogłaś zrobić białą ,, ścieżkę'' a nie rozsypać grys wszędzie po troche, ładniej by to wyglądało, choć teraz nie jest źle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorka Posted October 26, 2013 Author Share Posted October 26, 2013 Dzięki za odpowiedzi:) Podłoże paskudne... Sory, zmień bo razi mnie w oczy. Niestety podłoże zakupił mój mąż Ja chciałam piasek ale cóż.... Mam nadzieję że wiesz że z rybią obsadą musisz jeszcze czekać. Tak wiem wiem tydzień już stoi więc jeszcze z tydzień dwa poczekam. A neony simulans nadawałyby się??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted October 26, 2013 Share Posted October 26, 2013 Masz dwa tygodnie czasu, to zaopatrz się w testy kropelkowe pH, GH i KH. Wtedy można dumać. Ale na tym podłożu mało co się będzie dobrze prezentować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapio0987 Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Pamiętajcie że neony czerwone i gupiki wogóle inne wymagania co do twardości wody zamiast czerwonych radziłbym innesa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanek Posted October 27, 2013 Share Posted October 27, 2013 Całkiem ładne jak na początek. Białe kamyczki nie potrzebne, a moczarkę bym przesadził do tyłu, bo szybko urośnie. Co do obsady może nie jestem ekspertem, ale rzeczywiście neon inessa lepszy niż czerwony. Według mnie ph nie ma wielkiego znaczenia jeśli chodzi o gupiki, są bardzo tolerancyjne na parametry wody i właściwe do pierwszego akwarium. Kiryskom lepiej by było na piaseczku. Pozdrawiam. P.S. Jedna krewetka... Może lepiej ze dwa ślimaki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorka Posted October 28, 2013 Author Share Posted October 28, 2013 P.S. Jedna krewetka... Wiem wiem wydurniłam się to zaopatrz się w testy kropelkowe pH, GH i KH Właśnie czekam aż przyjdą pocztąDziękuję bardzo za odpowiedzi:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dorka Posted October 29, 2013 Author Share Posted October 29, 2013 Mam jeszcze jedno pytanie...bo właśnie zaczęły mi się problemy w akwarium... pojawiły się najprawdopodobniej zielenice i coś co nie wiem co to. Na mchu jawajskim oraz nurzańcu pojawiły się takie białe niteczki nie wiem czy to też jakieś glony czy coś. Dołączam zdjęcia ale niestety nie zbyt dobrze widać. Baniaczek młody ale chyba nawet proces azotowy się nie rozpoczął. Dziś zrobiłam testy i mam takie: NO3- 10 mg/l NO2- 0 mg/l GH - 14 d KH - 6 d PH - 7,6 Cl2 - 0 Powiedzcie mi co robić z tymi glonami i nitkami i jak myślicie może by wpuścić jakąś małą rybkę aby baniaczek ruszył w końcu?? A i wymieniłam żwirek na żwirek rzeczny 0.3-0.5mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts