Jump to content

Zielona woda

zawodnik
 Share

Recommended Posts

Witam,

Kiedy akwarium zostało zalane: Jakieś 2 miesiące temu

Litraż: 25l 40x25x30

akie jest oświetlenie. Jak narazie brak mam zamiar kupić pokrywę do akwarium 25l z żarówką orginalną nie wiem czy to będzie dobrze. Narazię nie świecę bo nie mam światła tyle co słońce przez dzień.

Rośliny roślin mam około 10 sztuk jednego typu wysokośc około 5-10 cm  prawie na całym dnie.

0.Ryby: 3x kirysyki 3x danio 3x neonki 1x  mieczyk 2x nie wiem co to za ryby kolega mi dał

Podmianki: Zazwyczaj wtedy tylko dolewam wody gdy wyparuje raz na 1/2 tygodnie około 5l

Nawożenie nie nawożę

Parametry wody : nie badam wody 

Fotka: brak

Ozdoby: brak

A więc problem jest taki mam filtr wewnętrzny aqua mini plus czy coś takiego grzałkę żwirek nie wiem jaki ale drobny 1-3mm. Od jakiegoś czasu mam zieloną wodę nie święcę im światła bo nie mam pokrywy alę kupie do 7 dni podmianę robie jak woda wyparuje to dolewam do pełności akwarium dna nie odmulam alę jest już tam trochę takiego brudu ( takie pomarańczo-brązowę) karmię rybki płatkami co pływa po wodzię i pokarmem co opada na dno 2 okrągłe kawałki na dno codziennie.

Muszę chyba zrobić od nowa restart akwarium chcę to zrobić dobrzę i skutecznię chyba że da się jeszcze uratować moje akwarium.

Co do światła to jak piszę np 4-6h dziennie świecić to chodzi o to aby zasłaniąć dostęp światła np przez dzień i tylko 4-6h świecić lampą czy przez dzień i dodatkowo 4-6h lampą i o jakich porach najlepiej pomóżcię jestem początkujacym i mało się znam czy dodawać jakieś preparaty oprócz uzdatniaczy?

Pisownia!

Edited by nemo130

Wszystkie "postulaty" zakłądania akwarium i jego pielegnacji złamałes!!

Zrób wszystko od nowa najlepiej czytając wskazówki dla początkujących od których na tym forum aż się przelewa...

Kup pokrywe
zmien miejsce akwa, gdzieś z dala od światła słonecznego

zmniejsz obsade i podmieniaj regularnie wode, nie tylko to co odparuje!