grzest Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 (edited) Witam! No to ja zapytam o swoje dziurki w żabienicy Blehera.Zaczęły się pojawiać ok tygodnia temu, zawsze na nowych liściach, które jako młodziutkie zawsze mają brunatny rysunek żyłek i w miarę rośnięcia się wybarwiają na zielono. Cy to normalne?Jako na winowajców dziur osobiście stawiam na: skalary, które czyściły liście pod ikrę (młode są największe) i kruchość roślin lub ślimaki (świderki, które zawlokłem z roślinami i 3 złapałem)Oprócz dziur (środki tych dziur pływają w toni wodnej, jakby były wycięte) martwi mnie (niezależnie) nekroza na brzegu jednego liścia (pojawiła się pierwszy raz) i chyba też nekroza na liściach wybarwionej na czerwono Ludwigii w postaci zielonych punktów i plam.112l standard po miesiąc po restarciePodłoże AS II+czy jakoś tak (3 worki mają już ponad rok, jeden jest świeży)Oświetlenie:T8 (18W) x2 -OSRAM Lumilux 865 + SERA Plant Color (6500K +4900K)T5 (24W+ 28W) PHILIPS Aquarelle + JUWEL HIGH-LITE Colour (10kK + 8500K)Czyli ok ~0,8W/lNawożenie solami.pH - 6,4GH - zazwyczaj 6, teraz 8 po podaniu 5ppm MgKH - 3NH i NO2 - 0N03 - 20PO4 - aktualnie 0 ( dodaję po 0,5ppm jak spadnie do zera)CO2 - butla tak, aby pod koniec dnia (godz 17) było wg testu stałego JBL wskazanie ok 50mg/lFe - utrzymuję ok 0.5ppm i czekam aż spadnie do 0.2K - wg testu utrzymuję między 20-40 ( teraz ok 30ppm)Filtr zewnętrzny Aquael Multikani 800 - aktualnie 4 moduły po kolei:gąbka/wata/gąbka2x ceramika (ok 2l)zeolit.Zdjęcia:http://imageshack.us/a/img521/5333/3uu2.jpghttp://imageshack.us/a/img845/6716/opfq.jpg Ma ktoś pomysł?... To nie są dziury po nekrozie, tylko jakby wygryzione... 18-07-2013 - Skalary zaczęły czyścić liście do nowego tarła - nowe dziury w młodziutkim liściu...Co powoduje taką kruchość tkanek? W jednym Echinodorusie młody liść ma upośledzoną linię brzeżną liścia. Jakby w jednym miejscu coś zatrzymało rozwój.... Parametru wody w normie. (mierzę ostatnio codziennie) NO3-20; PO4-0.8; Fe-0,3; K-20 pH-6,4; GH-9; KH-3Ostatnio GH rośnie mi o 1st co 2-3 dni. Dolewki RO. Co nagle zatwardza wodę? Edited July 18, 2013 by grzest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts