supersupe Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Witam serdecznie mam akwarium 140l 100x35x40 posiadam pokrywę 2x30w co w sumie daje mi 0,46w/l dodam ze świetlówki maja po 90 cm chciałbym dołożyć świetlówkę t5 24w o długości okolo 60cm. i teraz nasuwa się pytanie czy tak jest poprawnie czy długość świetlówki musi być 90cm czy możne być krótsza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
georobert Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Może być krótsza, ale lepsza będzie jak najdłuższa, żeby dobrze doświetlić całe akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
supersupe Posted June 18, 2013 Author Share Posted June 18, 2013 Zależy mi na tym aby nie przesadzić z ilością światła w akwarium bo nie stać mnie na razie na sprzęt do co2 tak 0,6w/l to wydaje mi się optymalne i już jakieś możliwości co do roślin będę miał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 18, 2013 Share Posted June 18, 2013 Jeśli chcesz mieć tak 0.6 w/l to musisz dozować CO2 . Najlepiej , aby była na długość akwarium , jeśli chcesz może być ta 60 cm tylko jak ją zamontujesz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
supersupe Posted June 19, 2013 Author Share Posted June 19, 2013 w tym zestawie są metalowe łapki i podpinasz się pod świetlówkę a co2 w płynie nie wystarczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molinek Posted June 19, 2013 Share Posted June 19, 2013 No , troszkę będzie go za mało tak się wypowiem , nie wystarczalny będzie , a w późniejszym czasie zbyt nie opłacalny , także wiesz dozowanie CO2 z butli , ma jakieś duże światełko w tunelu , pomyśl nad ty, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts