Tazz Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 (edited) Witam.Przyznam bez bicia że nigdy w życiu nie miałem styczności z testerami parametrów wody, a teraz mam budżet by je zakupić, jednak dosyć ograniczony, więc proszę o porady niezbyt drogie Na jakie testery zwrócić uwagę? Z pewnością na PH, ale na co jeszcze? Jakiej firmy testery kupić? Kropelkowe czy z papierkami? Proszę o pomoc Edit:Czy takie testy byłyby odpowiednie? http://allegro.pl/jbl-test-6w1-50-testow-mega-promocja-i3251366444.html I co ile robić pomiar parametrów? Edited June 8, 2013 by Tazz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kot-akwarysta Posted June 8, 2013 Share Posted June 8, 2013 Wiem że testy kropelkowe są lepsze i dokładniejsze, ale ze względu na duży wydatek z nimi związany, często stosuje się testy paskowe - Ja mam te z twojego linka (JBL Test 6in1). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Taiga Aisaka Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Ja mam kropelkowe z Zooleku - na pH i na NO3. Te 2 to podstawowe parametry wody, więc w nie najlepiej zainwestować Na resztę możesz kupić paskowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted June 9, 2013 Share Posted June 9, 2013 Jeżeli chodzi o testy na NO3, to polecam kupić coś innego niż Zoolek, bo skala jest mało czytelna. Na pewno mogę polecić testy JBL i Sera. Ale testy pH, NO2 czy gH/kH są przyzwoite z Zooleka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts