Dragonov Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Witam, zamówiłem z allegro taki zestaw roślin trawnikowych: http://allegro.pl/show_item.php?item=3288680861 Mam kilka pytań. 1. Planuję umieścić te rośliny na razie w akwarium 25l i poczekać, aż się rozrosną, następnie przenieść je do akwarium głównego (240l). Dobry pomysł, czy lepiej od razu je wrzucić do akwarium głównego? Czy późniejsza 'przeprowadzka' może źle wpłynąć na te roślinki ? 2. Podłoże w akwarium to piasek budowlany taki jaki stosuje się do wylewek na budowach itp. Przepłukany, wygotowany, będzie się nadawał? 3. Na jakiś czas planuję wspomagać roślinki bimbrownią co2 dopóki nie uzbieram na konkretny sprzęt. Jakie wiążą się z tym niebezpieczne konsekwencje i jaką ilość cukru, drożdży zastosować ? 4. Ile wattowa żarówka wystarczy do takieo 25litrowego akwa żeby roślinki dobrze się rozrastały ? Dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaczuchex Posted June 2, 2013 Share Posted June 2, 2013 Ja bym nie gotował piasku, bimbrownie polecam : 1l woda, 0,4kg cukier i 10-15g drożdze.A rośliny bez przekładania umieściłbym w docelowym akwa bez zbędnych przeprowadzek bo bedziesz je tak wyciągał przekładał i tylko korzenie ucierpią - ale to moje zdanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek121 Posted June 3, 2013 Share Posted June 3, 2013 Witam, zamówiłem z allegro taki zestaw roślin trawnikowych: http://allegro.pl/show_item.php?item=3288680861 Mam kilka pytań. 1. Planuję umieścić te rośliny na razie w akwarium 25l i poczekać, aż się rozrosną, następnie przenieść je do akwarium głównego (240l). Dobry pomysł, czy lepiej od razu je wrzucić do akwarium głównego? Czy późniejsza 'przeprowadzka' może źle wpłynąć na te roślinki ? 2. Podłoże w akwarium to piasek budowlany taki jaki stosuje się do wylewek na budowach itp. Przepłukany, wygotowany, będzie się nadawał? 3. Na jakiś czas planuję wspomagać roślinki bimbrownią co2 dopóki nie uzbieram na konkretny sprzęt. Jakie wiążą się z tym niebezpieczne konsekwencje i jaką ilość cukru, drożdży zastosować ? 4. Ile wattowa żarówka wystarczy do takieo 25litrowego akwa żeby roślinki dobrze się rozrastały ? Dzięki za odpowiedzi. Zamówiłeś jeden taki zestaw ? Jeśli tak, to trochę poczekasz, żeby to jakoś wyglądało w 25L, nie mówiąc o 240 L A po drugie, to po ci Ci tyle gatunków trawnika ? Lepiej byś zrobił kupując większe ilości roślin, a mniej gatunków. A co do Twoich pytań, to: 1 Lepiej od razu do 240L 2 Sam piasek jest jałowym podłożem, więc dobrze by było dać pod niego jakiś substrat/ziemię/kulki lub pałeczki nawozowe. 3 Kolega wyżej odpowiedział. 4 Jeżeli miała by to być świetlówka to 11-13W powinno już wystarczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragonov Posted June 3, 2013 Author Share Posted June 3, 2013 Tak, zamówiłem na razie tylko jeden zestaw roślin, żeby sprawdzić co z tego wyjdzie. Zrobię chyba inaczej i z tego 25litrowego będzie krewetkarium za jakiś czas, zasadzę tą trawę, dokupię pare roślin na drugi plan i jak się wszystko ustabilizuję to wrzucę krewetki red cherry. A do większego akwarium kupię 2-3 gatunki roślin do stworzenia trawnika, ale w większej ilości. Dzięki panowie za odpowiedzi. Sławek121, masz na sprzedaż krewetki tak ? Zgłosze się do Ciebie na priv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts