malan Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Witam wszystkich chciał bym wam zadać pytania na które nie znalazłem odpowiedzi lub były sprzeczne ze sobą a mianowicie posiadam akwa 160l wymiary 100x40x40 podłoże to najpospolitszy żwir z zoologa pod nim jest coś co mi dali żeby rosliny lepiej rosły nie wiem co to jest w akwa leżą 3 orzechy kokosowe 3 duże muszle jest kilka kamieni i korzeni tak że akwa według encyklopedi przygotowane pod pielęgnice zebry. jeśli chodzi o obsadę mam w nim 46 zeber w wielkości od 1-1,5cm do 4cm, trochę narybka gupików, mieczyków 4 zbrojniki, 2 kiryski 4 ślimaki i żabę oraz parkę dorosłych mieczyków moje zebry oczywiście w 90% zostaną usunięte z akwa tylko czekam na parę żeczy na które nie znam odpowiedzi a mianowicie - kiedy odróżnie płeć? najlepiej jakby ktoś wiedział przy jakiej wielkości - po czym poznać że rybki się dobrały w pary? - czy da w ogóle rade żeby one się sparowały i rozmnażały jeśli one wszystkie są rodzeństwem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Akwarium byłoby dobre, ale moim zdaniem dla jednej dobranej pary pielęgnicy zebry. Resztę radziłbym Ci usunąć samemu z akwarium, bo podczas tarła zrobią to za Ciebie zebry. Jedynie ślimaki mogą zostać w tym akwarium. Poza tarłem te ryby nie są specjalnie agresywne, ale gdy mają tarło robią się bardzo agresywne, co przy zbyt małym akwarium może być zagrożeniem dla reszty obsady. Przy 4-5 cm można już spokojnie odróżnić płeć u tych ryb. A po czym poznać, że się dobrały w parę? Jak się dobiorą, to na pewno to zauważysz, bo łatwo przystępują one do tarła, czego się nie da przeoczyć. Oczywiście, że spokrewnione ryby mogą się rozmnażać. Jest to jednak niewskazane ze względu na możliwość wystąpienia wad u potomostwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 (edited) a nie wiesz może dlaczego jest między niki taka przepaść w wielkości ?? i przy jakiej wielkośći będą się dobierać w pary? żebym wiedział kiedy mniej więcej szukać im nowego domu? aha i u mnie w akwa nie wiem dlaczego ale kamienie i zwir sa pokryte takim jakby meszkiem zielonym czy to nie będzie im pzeszkadzać w żłożeniu na nich jaj?? Edited May 24, 2013 by kubas Zdania zaczynamy z wielkiej litery! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati007 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Jeśli to ryby z jednego miotu to możliwe że są słabsze bądź mają robactwo w sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 a nie wiesz może dlaczego jest między niki taka przepaść w wielkości ?? W każdym miocie są osobniki słabsze i silniejsze, które mają lepszy dostęp do pożywienia i przez to szybciej rosną. To coś w rodzaju doboru naturalnego. Jednym słowem - geny... i przy jakiej wielkośći będą się dobierać w pary? żebym wiedział kiedy mniej więcej szukać im nowego domu? Dobierać w pary będą się po osiągnięciu dojarzłości płciowej, czyli tak od ok. 4-5cm długości. aha i u mnie w akwa nie wiem dlaczego ale kamienie i zwir sa pokryte takim jakby meszkiem zielonym czy to nie będzie im pzeszkadzać w żłożeniu na nich jaj?? Spokojnie, dadzą sobie radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rainbow Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Jeśli planujesz rozmnożyć zebry , to najpierw oddaj 90% wszystkich ryb. Zostaw np 6szt zebr i wtedy czekaj aż wyodrębni się para . Parę zostaw , resztę oddaj. Przy 46szt tych ryb to do 5cm one raczej nie urosną , chyba że jakimś cudem będą się gnieździć i jeśli poziom no3 ich nie zabije to powoli same będą się wykańczać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrewp Posted May 31, 2013 Share Posted May 31, 2013 (edited) Zgadzam się w 100%. Zostaw sobie kilka sztuk, poczekaj aż się dobierze para i zostaw tylko ją w akwarium. Jeszcze dodam od siebie małe pytanie - będziesz potem miał co robić z potomstwem? Bo zebry rozmnażają się bardzo chętnie i po jakimś czasie wrócisz praktycznie do stanu początkowego... Edited May 31, 2013 by Andrewp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted May 31, 2013 Author Share Posted May 31, 2013 Będę miał co z nimi robić. Jeszcze nie mogę odróżnić samców od samic więc jak mam dokonać selekcji muszę jeszcze trochę poczekać. One mają dużo miejsca a i tak pływają ławicą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malan Posted June 27, 2013 Author Share Posted June 27, 2013 Sprzedałem wszystkie rybki zostawiłem sobie 2 zebry jedną która była największa ze stada ma teraz około 5-6cm i bardzo ściemniała i drugą około 3cm ale mam problem bo one już chyba nie rosną da radę coś z tym zrobić ? Warunki mają dobre podmieniam wodę nie jest zaazotowana itd. W dodatku gupiki i mieczyki nie kopulują co jest grane?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts