jkozik Posted May 13, 2013 Share Posted May 13, 2013 Witajcie, Proszę Was o poradę w kwestii odchowania narybku prętnika karłowatego. Prętniki w moim akwarium od jakiegoś czasu regularnie budują gniazdo. Dwukrotnie przeniosłem je do 10 litrowego zbiornika z wodą o temp 27-28 stopni C. Po kilku dniach pływały już małe przecinki. Od tej pory zaczynałem podawać wodę z hodowli pantofelków (stara woda + siano). Po jakimś czasie podawałem suchy pokarm mikro. Za pierwszym razem z kilkudziesięciu małych rybek pozostało 5, które mają się dobrze do dziś, choć rosną bardzo nierówno - największy samiec ma jakieś 5 cm, natomiast najmniejsza samica z tego samego miotu 1 cm. Za drugim razem było około 200 sztuk narybku, które pływały ponad tydzień, a następnie wszystkie zniknęły i nie pozostała ani jedna rybka. Teraz, od czterech dni mam kolejny przychówek, który na razie karmię pantofelkami. Obawiam się jednak że i tym razem nie uda się wychować potomstwa. Osoby doświadczone w rozmnażaniu prętników proszę o radę czym i kiedy karmić. Jak często podmieniać wodę? W jaki sposób rozwiązać sprawę filtracji? Za pierwszym razem pracował mały wewnętrzny filterek, ale część narybku została wessana do środka - rybki są naprawdę mikroskopijne. Za drugim razem go nie włączałem, być może to był jeden z powodów niepowodzenia. Z góry dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tadeoo2 Posted May 17, 2013 Share Posted May 17, 2013 Przy odchowie narybku najlepsze są filtry gąbkowe napędzane brzęczykiem,w bajciku kupisz od 6 zeta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts