Jump to content

Akwarium 60 i 50 l

xantiv0
 Share

Recommended Posts

Witam

Jestem poczatkującym akwarystą.

Chcialbym o pomoc w doborze ryb i usunięciu napewno wielu z nich jakie posiadam .

Napewno mam przerybienie, wiec potrzebuje fachowej dorady... jak wiadomo w sklepach doradzaja jak najwiecej zeby sprzedac... i to byl moj poczatkujący blad..

--------

Pierwsze akwarium posiada 60 litrów.

http://www.bankfotek.pl/view/1490655

Posiadam w nim rośliny widoczne na zdjm rozrastaja sie wiec jest dobrze

mały korzen (po prawej)

1 samiec molinezji + 2 samice (mysle je oddac)

3 samce gupikow + 5 samic

2 kiryski

1 glonojad

2 kosiarki (lubią sie gonic czasem)

no i narybku młodego gupikow bedzie z 20 a moze i wiecej

-------

Akwarium drugie

http://www.bankfotek.pl/view/1490660

troche roślin jak widac na zdjeciu

3 samice mieczykow (mam jeszcze sanca mieczyka ale jest w pierwszym akwarium gdyz strasznie goni mi jedna z samic i boje sie ze ja zameczy wiec odlawiam go co pare dni w tym akwa i w tym.

2 kiryki

To jest cala obsada w drugim akwarium.

ogolnie to zalezy mi na rozmnazaniu rybek

mieczykow i gupikow, ewentualnie molinezji chociaz je mysle oddac.

rybki jakby podrosly sprzedalbym w sklepie zoologicznym (dogadalem sie z sprzedawcami)

pH ok 7.

mysle nad wrzuceniem szyszek olchy do akwarium ale nie wiem czy to dobry pomysl, i pobrudzi wodę?

prosiłbym o porade a nie krytykę

pozdrawiam.

ewentualnie myślałęm nad zakupem akwa ok 180itrów i rozmnazaniu bojownikow lub neonek, ale z tym jeszcze chyba poczekam musze nabrac dośw.

Ja radzę zrobić porządek najpierw z jednym zbiornikiem. Proponuję do tego 70x27x34 dać kiryski i gupiki. Masz co zrobić z narybkiem gupika?

Jako podłoże daj piasek. Żeby podłoże nie było takie jałowe możesz dać jakieś kulki gliniano-torfowe. Tą roślinę wyciągnij z koszyczka.

Jakie masz ośwetlenie? Przydałoby się dać więcej roślin, oświetlenie pewnie słabe więc proponuję jakieś kryptokoryny.

czyli do tego z gupikami dac razem 4 kiryski? narybku mam hmm

jeden narybek ma z 2 tyg iich jest z 15 a mniejszych to jest z 10. w sumie to myslalem ze jak podrosna to wtedy je sprzedam.

Czyli jak zostawie same gupiki i kiryski w 1 akwa to w drugim co ? oddac rybki a narybek dawac do 2?

oswietlenie jest zarowka 25W. mam mozliwosc wkrecenia jeszcze 1 zarowki 25W. w akwa jest drobny zwirek i troche piasku.

Luna: Na forum wymagana jest poprawna pisownia.

Byłeś już upominany, zatem bonus +1.

Ogarnij najpierw ten pierwszy zbiornik. Jak dasz radę to pomyśl nad startem drugiego. Jeśli będziesz miał popyt na ryby to z drugiego będziesz mógł z drugiego zrobić kotnik.

Mówisz o tym biało-czarnym żwirku? Kiepski jako podłoże. Zastosuj sam piasek..

Żarówkę masz zwykłą? Wymień na świetlówkę kompaktową.