JubuS Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Witam wszystkich. Mam sprawę a mianowicie: Chcę założyć akwarium, posiadam akwarium w wymiarach 65(Długość)x35(Szerokość)x50(wysokość). Posiadam jeszcze jak na razie filtr z napowietrzniaczem SENIOR PLUS N 1000 (1000l/h). Chciałbym posiadać takie rybki ale nie wiem w jakich ilościach: Glonojady Skalary Neonki Gupiki Ramirezeki Danie czerwone Paletki Prosiłbym jeszcze o pomocy wyboru podłoża(żwirku) oraz jakiś innych rzeczach które mogą się przydać(wybrałem sztuczne rośliny). Proszę o informacje także jakie rybki na jakim poziomie wody pływają i ilości kryjówek. Z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Glonojady - 1szt Skalary - za mało litrów Neonki ok 20 sztuk Gupiki na początek 5 (4+1) Ramirezeki parka (2szt) Danie czerwone - 6szt Paletki - za mało litrów ps# nigdy się nie łączy skalarów i paletek za sprawą bakterii które żyją ze skalarami, a paletki zabijają Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 Dziękuje. Jeszcze jedno pytanie jaki żwir i jego rozmiar? PS. Bardzo zależy mi na Skalarach i jakie jeszcze mogły by być rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 taki będzie dobry hm... skalary chyba dwa na upartego mogą być... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted April 30, 2009 Author Share Posted April 30, 2009 Dziękuje za odpowiedzi. PS. Co to oznacza: ... Gupiki na początek 5 (4+1) ... I jeszcze jedno pytanko czym je karmić i ile razy dziennie i po ile? (jakie dać świetlówki, nie posiadam pokrywy i ma je zamiar zrobić sam), czy dodać korzeń? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zack Posted May 1, 2009 Share Posted May 1, 2009 witam, 4+1 to 4samice i 1 samiec, do neonków najlepiej pasuje ciemny żwir. i dużo roślin. Co do karmienia, w zależności od rozmiaru,od suchego typu dafnia czy płatki pokruszone po żywy pokarm Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted May 1, 2009 Author Share Posted May 1, 2009 A w jakich ilościach i ile razy dziennie? Dodać korzeń? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkukler Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 Glonojady - 1szt Skalary - za mało litrów Neonki ok 20 sztuk Gupiki na początek 5 (4+1) Ramirezeki parka (2szt) Danie czerwone - 6szt Paletki - za mało litrów ps# nigdy się nie łączy skalarów i paletek za sprawą bakterii które żyją ze skalarami, a paletki zabijają Glonojady są za duże!! zresztą kto do tylu litrów włoży tyle ryb??? przecież tam będzie im tłoczno. P.s. bez roślin w akwarium nie ma życia Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 dużo? ok danio można odpuścić Link to comment Share on other sites More sharing options...
wkukler Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 sorry, nie zauważyłem 50 na końcu ale mimo wszystko zbrojnik się nie nadaje bo wymiary dla niego nieciekawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted May 2, 2009 Share Posted May 2, 2009 zbrojnik karłowaty mógłby być... ale jednak poleciłbym kilka otosków: są bardzo pocieszne i na prawdę jedzą glony Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 Jest to stary ramowany zbiornik. Odpowie mi ktoś ile razy dziennie i po ile karmić te rybki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodnik Posted May 3, 2009 Share Posted May 3, 2009 maksymalnie raz dziennie, najlepiej wieczorkiem i raz w tygodniu głodówka po częściowej podmianie wody i dokładnym wyczyszczeniu żwiru z odchodów i resztek przemiany materii. ważną rzeczą jest urozmaicać dietę (mrożonki płatki od czasu do czasu live) pozdrawiam serdecznie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
JubuS Posted May 3, 2009 Author Share Posted May 3, 2009 A jakie inne rybki można za Ramirezeki? W jakich cenach są rybki wymienione wcześniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joker00 Posted May 13, 2009 Share Posted May 13, 2009 zamisat ramirezek możesz dać prętniki karłowate 3(1+2) jeden samiec dwie samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts