wiciunce Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 1.Jak w temacie. Dzisiaj urodzily mi sie male (gupiki). Mam pokarm Microvit Basic firmyTropical. Czy moge juz odrazu po porodzie im to podawać i jak czesto w ciagu dnia 5 razy???. 2. Karmie dorosle gupiki 3 razy dziennie. Rano przed wyjsciem do pracy platkami, popudniu mrozona ochotka, wieczorem platki z glonyow i roslin. Czy to dobrze czy moze ochotke podawac im zadziej??. To karmienie stosuje rownierz dla neonow pielegniczek ramireza i pretnikow . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 1. Tak już możesz narybek tym karmić. W późniejszym okresie ugotowanym i rozdrobnionym żółtkiem. 2. Ochotkę możesz podawać co dwa dni, ale tak też nie jest źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 1.Jak w temacie. Dzisiaj urodzily mi sie male (gupiki). Mam pokarm Microvit Basic firmyTropical. Czy moge juz odrazu po porodzie im to podawać i jak czesto w ciagu dnia 5 razy???. 2. Karmie dorosle gupiki 3 razy dziennie. Rano przed wyjsciem do pracy platkami, popudniu mrozona ochotka, wieczorem platki z glonyow i roslin. Czy to dobrze czy moze ochotke podawac im zadziej??. To karmienie stosuje rownierz dla neonow pielegniczek ramireza i pretnikow . z ochotką uważaj bo to tłusty robal ja ochotka karmie co 3-4 dni znacznie częściej larwami wodzienia Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiciunce Posted April 28, 2009 Author Share Posted April 28, 2009 no wlasnie one ta ochotke szybko chyba przetrawiaja bo zarazpo zjedzeniu to ja wydalaja Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 jeśli urodziły ci sie gupiki z woreczkiem zołciowym to bede jesc dopiero po 2-3 dniach a jak nie maja to mozesz dac im jesc nastepnego dnia a nie jak napisała bluee15 ze od razu od razu gupiki nie pływaja doopiero po 2-3 godzinach albo wczesniej i nie maja siły jesc wiem bo kiedys dałem od razu jesc i nie jadły bo były za małe pamietaj z ejedzenie dla narybku pokrusz zmiel bardzo drobo na pył ja jak krusze to 2 godz zeby był pył pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluee15 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 Mój narybek Gupika karmiłam kilka godzin po urodzeniu i jakoś jadły, więc nie wiem czemu dawać dopiero następnego dnia Mikrovit jest już rozdrobniony na pył( przynajmniej ja taki kupiłam) więc nie będziesz musiał długo go rozdrabniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo180 Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 mo mowiłem ze nie ktore maja woreczki zołciowe i nie bede jadły ale niektore jedza Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted April 28, 2009 Share Posted April 28, 2009 jeśli urodziły ci sie gupiki z woreczkiem zołciowym to bede jesc dopiero po 2-3 dniach a jak nie maja to mozesz dac im jesc nastepnego dnia pozdro neo180 Z woreczkiem żółciowym wykluwają się tylko ryby jajorodne... żyworódki od razu po urodzeniu po kilku chwilach zaczynają żerować.. Należy je karmić wielokrotnie w ciągu dnia małymi porcjami, Pamiętaj ze narybek nie ma w sobie żadnych zapasów, więc nie możesz pozwolić na dietę... Karmie dorosle gupiki 3 razy dziennie. Rano przed wyjsciem do pracy platkami, popudniu mrozona ochotka, wieczorem platki z glonyow i roslin. Czy to dobrze czy moze ochotke podawac im zadziej??. To karmienie stosuje rownierz dla neonow pielegniczek ramireza i pretnikowOchotka jest pokarmem z którym trzeba uważać.. Czerwone larwy komarów (ochotka) żyje zazwyczaj w dosyć mulistych i brudnych zbiornikach... Więc karmiąc ryby tym pokarmem uważaj aby nie zawlec jakiejś choroby do zbiornika. Z mrożonych możesz podać np. dorosłego solowca - powinny bardzo chętnie zjadać. W późniejszym okresie ugotowanym i rozdrobnionym żółtkiem. Zółtko jest dobrym pierwszym pokarmem... Ale musisz go stosować bardzo ostrożnie Gdyż w wodzie bardzo szybko się psuje i strasznie zatruwa (siarkowodór) wiec niezjedzone resztki musisz szybko odłowić z akwarium Niezależnie czym zaczniesz karmić, gdy podrosną (po około 2 tyg) możesz podawać im mrożonego oczlika (CYKLOPS) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts