optiv Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 witam akwarium mam 2 miesiące baniak : 50x30x30 profilowany ok 45l oświetlenie: 1x 15W E14 2700 K (szukam coś cieplejszego) 760-780 Im pokrywa oklejona samoprzylepną folia aluminiową aby rozbłysk światła był większy woda: parametry wody uzdatniana na początku jak i podczas podmian esklarin-em rośliny: łodygowe ok 30szt. gałęzatka kulista 1 roślina no name dno: żwirek naturalny substrat ( nie pamiętam jakiej firmy ) obsada: 4 x pawie oczko samice + 1 samiec ( 2 zagryzł bojownik ) + 6 szt narybku ( po tygodniu od zasiedlenia miałem ok 25szt narybku 1 x bojownik ( który został niedawno zakupiony aby ograniczyć narybek 2 x zbrojnik niebieski ( wiem że są do oddania ) mix krewetek babaulti i red cherry ok 25- 30 szt problem oczywiście jest z obsadą popełniłem błąd słuchając się sprzedawcy oczywiście zbrojniki będą szukać nowego większego baniaka krewetki zostaną gupiki i tu mam dylemat i nie wiem co zrobić samice na pewno popłyną do innego zbiornika razem z narybkiem ( chyba, że bojownik się nimi zaopiekuje ) skłaniam sie do zakupu ok 6 gupików ( samców oczywiście ) ale wtedy nie wiem co zrobić z bojownikiem ( skurczybyk agresywny jest ) pierwszej nocy załatwił najładniejszego gupika ( samca ) także prośbę mam taką jakie macie sugestie do obsadzenia ???? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 4, 2013 Share Posted April 4, 2013 Ze zbrojnikami to tak jak napisałeś, oddać. Skoro bojownik jest agresywny wobec gupików, to najlepiej zdecydować się albo bojownik albo gupiki, Woda raczej pod gupiki, ale ja na Twoim miejscu, jeżeli bojek nie rusza krewetek, to zostawiłbym bojek + krewetki, i zainicjował trochę czarne wody, włącznie z osiągnięciem parametrów odpowiednich dla bojka, ewent. pewnie mógłbyś dorzucić mu samiczkę, ale nie trzymałem w takim zbiorniku pary/haremu więc niech się wypowie ktoś kto to robił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
optiv Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 tylko gupiki nadają się do tej wody??? jeśli bym się zdecydował ( na same samce ) ile mogę ich wpuścić max do tego akwa??? ile można by też wrzucić krewetek ??? (zastanawiam się nad dokupieniem ). jeśli chodzi o samiczki czy samiczkę do bojownika to wiem, że to nie dla mnie. Za dużo się naczytałem jak to jest z tymi samiczkami bojowniczkami napiszcie mi jaką mam inną ewentualność. nemo130: Pisownia!. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 Możesz też mieć harem platki solo, zamiast tego co już jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
optiv Posted April 5, 2013 Author Share Posted April 5, 2013 ok, dzięki za podpowiedź ale czy nie będę miał podobnego problemu jak z gupiakami czyli dużo narybku......... Zdania zaczynamy z wielkiej litery oraz używamy znaki interpunkcyjne w odpowiedni sposób. kubas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 5, 2013 Share Posted April 5, 2013 No platki to niestety/stety także żyworódki, A to czy młode się uchowają zależy od wielu czynników, tj czy bd karmione, charakteru rodziców, tego jak zarośnięty i zagracony jest zbiornik. Ja miałem tak że przy słabo zarośniętym akwarium z miotu przezywała jedna ryba, albo w ogóle, ale wraz z zarastaniem akwarium młodych było coraz więcej, Plusem jest to że platka to bardziej "egzotyczna i atrakcyjna" ryba z punktu widzenia sprzedawców w zoologu i podejrzewam, że nie będziesz mieć najmniejszego problemu żeby oddać młode po ładnych rodzicach i jeszcze na tym zarobić trochę grosza na pokarm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
optiv Posted April 11, 2013 Author Share Posted April 11, 2013 Bojownik dostał nowy dom. Akwarium małe ok 25L ale dla bojka wystarczy, będzie tam sam i od czasu do czasu za towarzystwo w porze obiadowej :> będzie się pojawiać narybek gupika. Jeśli chodzi o baniak 45L to chciałbym teraz dokupić gupików. Pytanie ile kupić aby nie przesadzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chuck Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 2 haremy na pewno możesz trzymać, zobaczysz później jak się zachowują i według zdrowego rozsądku zadecydujesz co z 3 samcem Ale zacznij od 2 haremów, np 2+4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
optiv Posted April 16, 2013 Author Share Posted April 16, 2013 Co myślicie koledzy o takim ślimaku brotia pogodula. Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć ile można trzymać krewetek w tym litrażu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts