ciapek_k Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Witam !!! Jest może ktoś na forum kto korzysta z tego akwarium? Nigdzie nie mogę znaleźć opinii na jego temat. Szczególnie chodzi mi o to czy coś w nim urośnie Planuje akwarium roślinne i bardzo mi przypasował Aquael Brillux bo ma dużo światła, ale raz że samo akwarium jest drogie to później koszty energii mnie trochę martwią. Aquael Leddy może jest mniejsze ale tańsze w zakupie i może koszty energii będą mniejsze. Jakby ktoś miał takie akwa to proszę o opinie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregotsw Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 Rośliny będą marnieć przy tych ledach. Te ledy co tam są zapewnią roślinom gorsze i to dużo warunki w porównaniu do np. 15W świetlówki t8. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciapek_k Posted March 2, 2013 Author Share Posted March 2, 2013 Cytat z aukcji: "Stanowi je nowoczesna listwa LEDDY wyposażona w dwie diody LED po 3 W każda o podwyższonej emisji świetlnej. Łącznie dają ilość światła porównywalną z tradycyjną 24-25-watową świetlówką akwarystyczną....(temperatura barwowa ca 6500K)." Jeżeli by tak było w rzeczywistości to przy pojemności 54l dało by to prawie 0.5W na litr. Aquael podobno rozdawał te zestawy do testów a nigdzie nie ma opinii co mnie trochę dziwi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciapek_k Posted March 8, 2013 Author Share Posted March 8, 2013 Witam Ostatecznie kupiłem Brillux'a 72l. Dziś go dostałem i sprawdziłem przy kurierze czy akwa całe a nie sprawdziłem świetlówek a jedna była rozbita. Po otwarciu akwarium był taki dziwny zapach jakby rozpuszczalnik albo benzyna. Filtr był szczelnie zapakowany i po otwarciu też miał taki zapach. Pytanie czy to jest naturalny zapach nowego akwa czy może jest to zapach z rozbitej świetlówki? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts