mirkowlaniec Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 Witam. Planuję założyć zbiornik jednogatunkowy z neonami innesa. Chciałbym jak najlepiej odwzorować ich naturalne środowisko. Akwarium ma 96 litrów (80x30x40). Mam kilka pytań: 1. Woda - czy muszę zainwestować w filtr RO , czy wystarczy odpowiednie podłoże stabilizujące parametry wody np. ADA Amazonia? 2. Oświetlenie - jakie oświetlenie będzie optymalne dla mrocznego klimatu czarnych wód Amazonki? Myślałem o 2x18W. 3. Rośliny - które gatunki roślin będą odpowiednie dla tego biotopu? Myślałem o pistii i anubiasach. 4. Liczba ryb - ile ryb mogę umieścić , żeby wyglądało to naturalnie i nie było tłoku? Czy 18 neonów wystarczy? Czekam na cenne porady. Nie śpieszę się z zakładaniem tego zbiornika , wszystko chcę dopiąć na ostatni guzik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 27, 2013 Share Posted February 27, 2013 1. nie wiem ja bym wolał mieć filtr ro 2. 1x 18W starczy 3 anubiasy na pewno nie pasują 4 jeżeli same neonki to chyba 20 mogło by być ( ale nie jestem pewien niech ktoś inny potwierdzi zaprzeczy ) nemo130: Pisownia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sverting Posted February 28, 2013 Share Posted February 28, 2013 Jeśli chcesz jak najlepiej odwzorować środowisko, to smacznego: Oczywiście nie szalej z ilością tak jak na nagraniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirkowlaniec Posted February 28, 2013 Author Share Posted February 28, 2013 Dzięki , świetny materiał. Co do liczby neonów to spokojnie, będzie tylko 20 sztuk. Jaki to rodzaj wód? Clear water? Nastawiałem się bardziej na BW, ale teraz chyba zmienię zdanie. Czy te 1x18W wystarczy do tego biotopu? Filtr RO okazuje się niezbędny, bo mniej niż 5 pH nie uzyskam w inny sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts