Cacek Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Jestem początkującym akwarystą. Ostatnio coś mnie wzięło, aby założyć akwarium z pokrywą. Kupiłem używane akwarium i sprzęt(filtr, grzałka, napowietrzacz i jeszcze kilka innych). Później zacząłem urządzać. Kupiłem i wypłukałem żwirek, dekoracje (titanic i korzeń - oczywiście wygotowałem z solą) roślinki( do końca nie wiem jak się nazywają TUTAJ MÓJ TEMAT --> http://forum.superakwarium.pl/pomocy-co-to-za-roslinki-t56410.html ) oraz preparat z żywymi kulturami bakterii. Użyłem go zgodnie z instrukcją na filtr. Wszystko zalałem wodą (stała ponad 2 dni ) i zasadziłem roślinki. Akwarium postawiłem na szafce w rogu pokoju, dlako od okna i kaloryfera. W sklepie powiedziano mi, że rybki mogę wpóścić po dwóch dniach. Ja chcę to zrobić po 4. I tu pojawiają się pytania: 1. Kiedy wpuścić rybki? 2. Czy zbiornik jest dobrze urządzony? 3. Czy roślinki są OK? 4. Jakie rybki mogą tu mieszkać (myślałem o gupikach i glonojadzie )? 5. Czy miejsce na akwarium jest dobre Luna: Zmniejszyłam zdjęcia. Dozwolony rozmiar grafik zamieszczanych na forum to 1024x1024px. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 A akwa jeszcze Ci nie pękło? Ono musi stać całą powierzchnią dna na czymś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Właśnie z tym miałem największy problem . Ale ustawiłem jest równo dałem pod spód gąbkę i ciężkość dałem na środek. Jak na_razie jest OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 No to powodzenia przy zbieraniu wody z podłogi za jakiś czas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Asem z fizyki nie jestem, ale chyba jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Asem z fizyki nie jestem, ale chyba jest OKNo to będziesz miał doświadczenie jak zbierać szybko wode z podłogi, weź pod akwarium połóż jakąś deskę żeby akwarium nigdzie nie wystawało, bo naprawdę będą problemy. Statek wywal, daj więcej roślin, zmieniłbym to podłoże na ciemniejsze. Ryby wpuść jak dojrzeje, najlepiej po 3 tygodniach, jeśli chodzi o "glonojady", pewnie chodzi o zbrojniki niebieskie, to akwarium jest za małe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomeksup Posted February 19, 2013 Share Posted February 19, 2013 Akwarium pęknie niczym wisząca posadzka marketu. Postaw całą powierzchnią na podstawie. Co do nacisku to podziel pojemność akwarium przez powierzchnię wiszących fragmentów podstawy i dodaj nacisk słupa atmosferycznego powietrza. To da Ci odpowiedź na pytanie jaki ciężar musi utrzymać się w powietrzu. Podpowiem, że akwarium pęknie na krawędzi blatu, przełamanie nie będzie równe. Mieszkanie zalane. Ubezpieczyciel powie, że ubezpieczenie nie obejmuje zalania samego siebie wodą od wewnątrz. Poczytaj o akwarystyce żeby uzupełnić swój żenujący poziom wiedzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 Dzięki za radę z deską Już to naprawiłem i podłożyłem gąbkę (taka jak pod panele). Ten statek jest, bo myślałem o kryjówkach, Jeśli chodzi o roślinki to mam nadzieję, że sie rozrosną i może dosadzę nowe Podłoże w głębi (z tyłu )jest ciemne a z przodu dałem jaśniejsze żeby urozmaicić A i myślałem, żeby do Gupików(8-12) dołożyć kilka Otosków (2-4) :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Podaj parametry wody, a wtedy będzie można dobierać obsadę. Statek postaw na półkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Woda: -ph ok7 - twarda Coś czytałem, że Gupikom powinno się solić wodę :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Wejdź na stronę swoich wodociągów i podaj dokładne parametry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Może kup tak z 2+6 gupików, bo i tak się rozmnożą, a otosków powinno być minimum 6 bo to ryba stadna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Tutaj parametry mojej wody: http://www.mzgkns.pl/attachments/146_ja ... 12_rok.doc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Może kup tak z 2+6 gupików, bo i tak się rozmnożą, a otosków powinno być minimum 6 bo to ryba stadna.Otoski do twardej wody powodzenia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 To jaką obsadę proponujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Może kup tak z 2+6 gupików, bo i tak się rozmnożą, a otosków powinno być minimum 6 bo to ryba stadna.Otoski do twardej wody powodzenia . Jeżeli w zbiorniku będzie miał korzeń i kokosy to woda raczej nie powinna być twarda i wtedy otoski mogą być w tym akwarium, tylko nie wiem jak z ramirezkami, bo nie wiem jak się będą zachowywać w otoczeniu z gupikami, może ktoś kto bardziej doświadczony udzieli rady, bo nie chcę wprowadzić w błąd Jeżeli nie jesteś pewien i nie chcesz wprowadzać w błąd, to się nie wypowiadaj. Mapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Może kup tak z 2+6 gupików, bo i tak się rozmnożą, a otosków powinno być minimum 6 bo to ryba stadna.Otoski do twardej wody powodzenia . Jeżeli w zbiorniku będzie miał korzeń i kokosy to woda raczej nie powinna być twarda i wtedy otoski mogą być w tym akwarium, tylko nie wiem jak z ramirezkami, bo nie wiem jak się będą zachowywać w otoczeniu z gupikami, może ktoś kto bardziej doświadczony udzieli rady, bo nie chcę wprowadzić w błąd Powinna mieć mniejsze ph z korzenie nic do twardości nie mają . Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Cacek masz może filtr odwróconej osmozy?? Potrzebujemy pomocy doświadczonych osób w doborze ryb lubiących twardą wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Wydaje mi się nie. Ciekawe czy jakbym zapytał w sklepie w jakiej wodzie je trzymają, może dostałbym jej trochę.. :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemok96 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Wydaje mi się nie. Ciekawe czy jakbym zapytał w sklepie w jakiej wodzie je trzymają, może dostałbym jej trochę.. :> W sklepach leją chemię, więc się nie opłaca, a i tak podczas podmian wody i tak wszystko sie wymiesza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Zaryzykuję, zobaczę jak będą się Otoski zachowywać. Jak bd źle to oddam je do sklepu. Czyli troszkę więcej zieleni ( może bez statku)+ Gupiki (8-12) + Otoski (6-8 ). :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Otoski ci nie dadzą rady w twardej wodzie nie wiem może prędzej jakieś krewety i głupiki ale nie wiem czy nie za twarda woda . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cacek Posted February 20, 2013 Author Share Posted February 20, 2013 Według tej mapy: http://www.ewtwoda.pl/images/map_hard_water.jpg, to u mnie jest woda lekko twarda (kolor biały - Nowa Sól). Czy to zmienia postać rzeczy :> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Madk Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Może coś źle czytam ale masz 18 w stopniach niemieckich twardość . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba90 Posted February 20, 2013 Share Posted February 20, 2013 Nie szukaj miękkiej wody na siłę. Masz twardą i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts